Nov 30, 2006

Πες αλεύρι


Η "γνωστή - άγνωστη" ...και η παρέα της βιάστηκαν να αναθαρρήσουν για το "ανώνυμο" ίντερνετ και την πρόσφατη απόφαση Αμερικανικού δικαστηρίου που υποτίθεται ότι απαλάσσει από ευθύνες τους ιδιοκτήτες των blogz από τα ανώνυμα σχόλια που μπορεί να γράφονται σε αυτά και να προσβάλλουν τρίτους...
ας ξαναδιαβάσουν την απόφαση.

Διότι έχει να κάνει μόνο με συλλέκτες ιστολογίων όπως το Monitor και το MindBlog - το δεύτερο μάλιστα είναι ακριβώς η περίπτωση που εξέτασε το Αμερικανικό δικαστήριο, μια και εκεί μπορείς να αφήνεις σχόλια όπως ακριβώς και σε υπηρεσίες τύπου Digg.
Φυσικά και η απόφαση δεν αφορά τα μεμονωμένα ιστολόγια του καθενός μας, όπου έχουμε επιλογές
α) το comment moderation, το οποίο όλοι οι "σοβαροί" ιστολόγοι έχουν ενεργοποιημένο
β) να σβήσουμε ένα προσβλητικό σχόλιο.

Ορισμένες Μαίρες της μπλογκόσφαιρας βέβαια, και ειδικά η εν περί ου ο λόγος, βιάστηκε να πανηγυρίσει, θεωρώντας λανθασμένα ότι αυτό θα την απαλλάξει από τη συνενοχή-συνεργεία (αν όχι ηθική αυτουργία) στην δική μου περίπτωση όπου συνεργάστηκε με ανώνυμους με σκοπό το outing.

Παράδειγμα:



Κατά τα άλλα, καλά θα κάνει να τυπώσει και να διαβάσει (ευτυχώς για εκείνη , είναι στα ελληνικά και έτσι ίσως μπορέσει να το καταλάβει σωστά αυτή τη φορά) καθώς και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος, ένα αντίστοιχο περιστατικό που μόλις πριν λίγους μήνες είχε φέρει στο φως ο e-lawyer και το οποίο αποτελεί βεβαίως αφετηρία για όλους εμάς που έχουμε δικαστικές διεκδικήσεις στο Ίντερνετ:

Άρθρο 333. Απειλή

1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
2. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.


Επίσης η απειλή συνιστά προσβολή της προσωπικότητας, για την οποία ο θιγόμενος δικαιούται να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης από τα δικαστήρια.

Η βία εννοείται ότι μπορεί να είναι λεκτική-ψυχολογική και να περιορίζεται στο να προαναγγέλλει το κακό το οποίο θα συμβεί στον απειλούμενο.
Ακόμη κι όταν όμως δεν υπάρχει απειλή με την νομοτυπική έννοια που της προσδίδεται από τον ποινικό κώδικα (εξαγγελία κακού κλπ), η απόπειρα πρόδηλου εκφοβισμού ενός blogger προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεοντολογικά ανεκτή.

(...)
Παρατηρούμε ότι κάποιος


μιλάει με φράσεις που εμπίπτουν στην έννοια της εξύβρισης ("καλή μου αδερφούλα παναγιωτάκη" , "ε, φανταστικέ μαλάκα;" = άρθρο 361 του Ποινικού Κώδικα=φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή που μπορεί να επιβληθεί μαζί με τη ποινή της φυλάκισης)
(...)
συνοδεύει την προσταγή του με σαφέστατη απειλή (τουλάχιστον) για τη σωματική ακεραιότητα του blogger ("για να μην βρεθεις στο ΙΚΑ με αλλο ρολο και χωρις να κερνας γενικες αιματος. Επισης ειναι αμαρτια να σε εχουν δεχτει για μεταπτυχιακο στην ομορφη Αγγλια και τελικα να μην καταφερεις να ταξιδεψεις"= άρθρο 333 ΠΚ = βλ. παραπάνω για τις ποινές").

-------------------------------------------------------

ΥΓ.
"Ανώνυμοι", ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Όσο για την δική μου, θεωρείστε τη δεδομένη.
Το γεγονός ότι σβήνω τα comments σας, δε σημαίνει ότι χάνονται - ούτε αυτά ούτε η σχετική data. Όπως δεν έχουν "χαθεί" και τα επίμαχα blog-posts της σιχαμάτζικα, τα οποία έσπευσε να εξαφανίσει (δείγμα ενοχής;).


.

16 comments:

Mantalena Parianos said...

Όποτε γυρνάς από τη δικηγόρο, είσαι αγριεμένος, ρε Σαμ.
Χαλάρωσε. Έχουμε και γλυκάκι στο από κάτω ποστάκιο.

Summertime said...

Δεν είμαι αγριεμένος, μωρή τρελή. Ξέρω απλώς ότι οι θλιβεροί αυτοί άνθρωποι μας διαβάζουν.
Ανελλιπώς - μπορώ να σου και τι ώρες ακόμη.
Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι όπως έμαθα σήμερα, θα μας τα φάνε οι δικηγόροι:
άλλο ζήτημα είναι η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για το οποίο συζητούσαμε τόσον καιρό, άλλο οι απειλές και άλλο η ηθική βλάβη από την κατ' εξακολούθηση αναπαραγωγή προσωπικών δεδομένων (βλέπε: διασυρμός).
Πάμε για 3 στα 3. Αλλά τουλάχιστον θα δικαιωθούμε - όλα είναι υπέρα μας.

Παρακολούθα τώρα, να δεις για πότε εξαφανξίζονται οι επωνυμοανώνυμοι "από το παρόν ιστολόγιο" (όλο έτσι το αναφέρει η δικηγόρος και μου σπάει τα νεύρα)/

Anonymous said...

Δηλαδή,

εάν (σου/του/της/τους) πω "αυξάνεστε και πληθύνεστε" θεωρείται (νομικά) ως ηθική βλάβη????? Δε λογίζεται ως ευχή???

Sniper

Anonymous said...

mantalena nomikaria eisai? i am impressed...i need you to consult me if this is true..

Anonymous said...

Mantalena should consult with a physician....
Even better, a shrink

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Κοιλάκανθος said...

Πως τα λέμε τώρα αυτά, Trolls, gnomes? αυτά τα από πάνω λέμε..έχω μπερδευτεί :)Καλά κάνεις και διεκδικείς...έχει λείψει αυτό τελευταία...

Summertime said...

Sniper>>
(Ίσως) μόνο για εμάς να είναι ευχή, φίλε. Για τις αμοιβάδες, τους ιούς και τα κολοβακτηρίδια είναι κατάρα.

Johny Algo>>
Για ότι απορία έχεις, στείλε mail. Αν και η θητεία σου στο blog σου -τουλάχιστον αυτό που εμφανίζεται- είναι εντελώς εφήμερη, θα προσπαθήσουμε να σου απαντήσουμε όσο το δυνατόν με ειλικρίνεια (χωρίς όμως πολλά πολλά γιατί οι καιροί είναι πονηροί).

Ανώνυμο τσουτσέκι>>
Θα δεις. Και, αν θες το πιστεύεις, δεν θα είναι καθόλου αστείότερο το όνομα του μηνυτή από την ίδια την αγωγή.
Αν πάλι, σε τρώει ήδη η περιέργεια, ρώτα ένα δικηγόρο να σου πει (εμείς αυτό κάναμε).
Άσε που ίσως τον χρειαστείς.


Κοιλάκανθε>>
Οι ανώνυμοι δεν εξέλειψαν, όπως φαίνεται, αλλά έγιναν λιγάκι πιο κόσμιοι νομίζω. Μάλλον λόγω έμφυτης θρασυδειλίας. Απ' την άλλη, μπορεί να είναι και η ιδέα μου. Θα δείξει.

όπως θα έλεγε κι η Μantalena (αυτή την ώρα κοιμάται με το χέράκι της ανάμεσα στα πόδια):

χικ

Mantalena Parianos said...

Summertime>>
Θα σου αλλάξω φωτογραφία σε αυτό το ποστ. Κάθε φορά που βλέπω τη ματζικανώνυμή σου αγριεύομαι, ρε συ.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Summertime said...

johnyalgo
Με το "οι καιροί είναι πονηροί", εννοώ πολύ απλά ότι δεν έχω κανένα λόγο να εμπιστευτώ κανέναν (μην το πάρεις προσωπικά, αλλά δεν ξέρω ποιος μπορεί να είσαι) και ότι δεν προτίθεμαι να γράψω in public αλλά μέσω mail, και κατόπιν ορισμένων χμ, προϋποθέσεων αμοιβαίας ψιλοεμπιστοσύνης, για τις προθέσεις μου.

Τώρα με συγχωρείς αλλά θα πρέπει να σβήσω το σχόλιό σου, γιατί κάτι μου φαίνεται ύποπτο.
Αν θες εξηγήσεις, στείλε mail.
Και πάλι sorry.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

esto kai pali omologo pos den katalabaino..kai giati mou esvises to post ..ystera epeidi eimai ligo xazos..poios exei auto to blog?*(h mantalena h' o parianos)?mporoun na to exoun 2?eimai neokopos opos eipa..
ystera na sviseis opoio post thes..alla den xero ti to prosvlitiko eixe (ypotheto pos an einai prosvlitiko to svineis..)kala den stenoxorithika..appla paraxeneutika
ayta..
ok meso mail tote..
cheers
yannis

Anonymous said...

signomi ennoousa o summertime h' mantalena..auta...den xero..opote min me parexigeite

Anonymous said...

@johnyalgo: 1 atomo (me thn ennoia ths ksexwrisths proswpikothtos) o parianos, 1 h mantalena, 1 o summertime, ison 3. Sa na leme "H Agia Triada" ena pragma, elehson hmas...

Sniper

Anonymous said...

malista psilo perierga mas ta les re sniper..exeis kai esy pantos tin timitiki sou eleuthere skopeuth