Oct 16, 2006

Check List

CHECK LIST: ΜΗΠΩΣ ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ Ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ; (σ.σ. το ότι μπορεί ο ίδιος να έχει ανακοινώσει δημόσια την πληροφορία δεν σημαίνει ότι έχετε το δικαίωμα να προβείτε σε εκ νέου διάδοσή της).



"Δε νομίζω πως κάποιος που έχει λερωμένη τη φωλιά του έχει το δικαίωμα να μιλάει για τη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων. Ο καθένας μπορεί να προστατέψει αν θέλει την ανωνυμία του αλλά αν δρα εις βάρος άλλων δε νομίζω πως έχει το δικαίωμα να μιλάει κι από πάνω όταν τον ανακαλύψουν. Ας πρόσεχε…"
-Aπό το blog της Magica









Το απόρρητο της επικοινωνίας προβλέπεται και από το άρθρο 19§1 του Συντάγματος:

"1. Το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ήεπικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο.Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων."

CHECK LIST: ΜΗΠΩΣ ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (Ε-ΜΑΙL, SMS, ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΗ, ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ, LOG ΑΠΟ CHAT ROOM, PRIVATE MESSAGE κλπ. ) ΚΑΠΟΙΟΥ ΤΡΙΤΟΥ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ;




31. Mantalena Parianos - 13 October, 2006
Ρε τρελέ, δεν είναι πρέπον να βγάζεις mail στον αέρα.Έτσι, έγινε, αλλά αντεστραμμένα.
32. J.McManus - 13 October, 2006
μέρος μέηλ είναι, μιά σειρά







Τέλος, ο κύκλος δικαιωμάτων που δεν πρέπει να παραβιάζονται από την ελεύθερη έκφραση και πρόσβαση στην πληροφορία συμπληρώνεται από το δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων:

"Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από την συλλογή, επεξεργασία καιχρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως o νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται απόανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει" (άρθρο 9Α Συντάγματος).

Προσοχή: προσωπικά δεδομένα δεν είναι μόνο όσα σχετίζονται με την αυστηρά ιδιωτική ζωή κάποιου. Αντιθέτως, προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αφορά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Η διάδοση προσωπικών δεδομένων απαγορεύεται κανονικά, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι (έχω αναφερθεί αναλυτικά στο post για τα δέκα χρόνια προστασίας προσωπικών δεδομένω, βλ. παρακάτω όλες τις σχετικές αρχές)


CHEK LIST: ΜΗΠΩΣ ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ;

Η προστασία της προσωπικότητας κατοχυρώνεται παραδοσιακά από τον Αστικό Κώδικα:
«Όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Αν η προσβολή αναφέρεται στην προσωπικότητα προσώπου που έχει πεθάνει, το δικαίωμα αυτό έχουν ο σύζυγος, οι κατιόντες, οι ανιόντες, οι αδελφοίκαι οι κληρονόμοι του από διαθήκη. Αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται.» (Άρθρο 57).
Η έννοια της προσωπικότητας είναι ευρύτατη και περιλαμβάνει την εικόνα του προσώπου, τις ιδιότητές του, τις δραστηριότητές του. Το πότε «προσβάλλεται» η προσωπικότητα ενός ατόμου πρέπει να κρίνεται με βάση κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πιθανής προσβολής. Κατά κανόνα, όμως, για να έχουμε μια τέτοια προσβολή, λαμβάνονται υπόψη και οι διατυπώσεις του Ποινικού Κώδικα, ιδίως οι περιπτώσεις της απλής ή της συκοφαντικής δυσφήμησης και της εξύβρισης:

«Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της φυλάκισης.» (Απλή δυσφήμηση, άρθρο 362)

Finale
(σχετικά με τις απειλές
που συνεχίζουμε να δεχόμαστε σε αυτό και σε άλλα blogs)







8. Mantalena Parianos - 15 October, 2006
MAK FLY>>
Για άλλο “πρόσωπο” μιλά” ο Μακ Μάνους, για άλλο εσύ στο σχόλιό σου.
Παραβλέποντας το γεγονός ότι τα βάζεις όλα στο ίδιο τσουβάλι άθελά σου (;), θα είχα να συστήσω λίγη αυτοσυγκράτηση στους χαρακτηρισμούς περί “απατεώνων”, όχι γιατί δεν είναι κομψό, αλλά γιατί το σκοινί και σαπούνι που ευαγγελίζεσαι (”ξυλοφόρτωμα” κ.λπ.), προδίδει τις πολιτικές σου θέσεις.

Καλή ψήφο σήμερα, στη Σαλόνικα μια φορά, το Νομάρχη τον έχετε σίγουρο.

9. mcfly - 15 October, 2006
Δε μιλάω για κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο γιατί δεν είμαι τόσο κοντά σε κανέναν. Είμαι παρατηρητής. Απλά ήμουνα κι εγώ απ’ αυτούς που ήξεραν…

Αυτοσυγκράτηση να συστήσεις στα τσουτσέκια σου που σε θεωρούν σπουδαίο, όχι γιατί δεν είναι κομψό αλλά γιατί προδίδει τον τρόπο που πατρονάρεις τους οπαδούς σου. Τίποτε δε βάζω… άθελά μου.

Τα υπονοούμενα για πολιτικές θέσεις άστα για κάποιους που η πολιτική τους άποψη έχει ξεφύγει από τα αριστερίστικα κλισέ που αναμασάς με στόμφο και έπαρση.

Το ξυλοφόρτωμα δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Έχει όμως με την αγανάκτηση κάποιων ανθρώπων που θα έπρεπε να σε ψάχνουν ήδη αν δεν ήταν ήπιοι και συγκαταβατικοί στρέφοντας ίσως το θυμό τους και πάλι στον εαυτό τους. Καταθλίπτικοι γαρ.

Αυτή τη στιγμή δε θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Θα έπρεπε να φοβάσαι. Και όχι από εμένα που έτσι κι αλλιώς μιλάω απ’ έξω και σπάω πλάκα.

Μένω στην Αθήνα και όχι στη Σαλόνικα όπως τη λες χαριτωμένα και θα γράψω την ψήφο στ’ αρχίδια μου γιατί είναι δικαίωμα αναφαίρετο.

Εσύ ρίξε δυο ψήφους.

10. Mantalena Parianos - 15 October, 2006
MAK FLY>>
Και έτσι να ήταν - που δεν είναι και δεν μπορείς να το αποδείξεις, θα έδερνες εννοείς όποιον πατρονάρει όπως λες τους άλλους;
Δεν θα ξεκουραζόσουν ποτέ μεγάλε Τσε Γκεβάρα. Γιατί η Ελλάδα όπως ξέρεις πολύ καλά, είναι γεμάτη από δαύτους.

Αν όπως λες “δεν αναφερόσουν σε κανέναν συγκεκριμένα”, μου εξηγείς σε παρακαλώ η φράση “Εμένα με εντυπωσιάζει το θράσος του απατεώνα να συνεχίζει το βιολί του αλλά και η βλακεία των εξαπατημένων”, σε ποιον απευθύνεται ;

Γιατί αν δεν απευθύνεται (και) σε μένα, αγνόησε όλόκληρο το προηγούμενο comment μου.

Τέλος, για να καταλάβω, γιατί είμαι και λίγο χαζή, προκαλείς τους άλλους να με δείρουν;
Έγραψες: “ανθρώπων που θα έπρεπε να σε ψάχνουν ήδη αν δεν ήταν ήπιοι και συγκαταβατικοί” και “Αυτή τη στιγμή δε θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Θα έπρεπε να φοβάσαι”.
Με το -χωρίς επιχείρήματα- αίτιο ότι “πατρονάρισα τους άλλους”;

Μιλάς σοβαρά; Και αν ναι, εννοείς αυτά που λες;

Γιατί εγώ, ΣΟΒΑΡΑ αυτή τη φορά θέλω μια απάντηση.

*************************************************

Γιατί μπορείτε να ζητήσετε την άρση απορρήτου ενός blogger στον οποίο θέλετε να κάνετε αγωγή
Ο εντοπισμός της ταυτότητας ενός blogger προϋποθέτει την άδεια άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του (αν υποθέσουμε ότι ποστάρει από την διεύθυνση κατοικίας του, φυσικά).
Η ανωνυμία του δεν απορρέει από την ελευθερία στην έκφραση, αλλά από το συνταγματικό δικαίωμα για το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία προσωπικών δεδομένων. Δικαιώματα που υποχωρούν όμως, όταν κάποιος τελεί μια σοβαρή και ποινικά διωκόμενη πράξη, όπως π.χ. η συκοφαντική δυσφήμηση.

Μore news coming soon

Πηγή: http://elawyer.blogspot.com/2005/11/bloggers.html

4 comments:

Anonymous said...

ah, den katalava...
Skeftomai na anebasw ena post pou tha krazw ton manavi ths geitonias mou epeidi klevei tis kardies apo ta maroulia kai ta poulaei tzoufia.. Prepei na dhlwsw thn pragmatikh mou dieuthinsh?

Summertime said...

Όχι. Αν ο μανάβης είναι blogger, θα το κάνουν άλλοι για σένα.

Κοιλάκανθος said...

Απαράδεκτος και καταδικαστέος ο εκφοβισμός που έκανε ο McFly, δεν το περίμενα πραγματικά
να διαβάσω κάτι τέτοιο σε αυτά τα μέρη...τουλάχιστον ντροπή....

Mantalena Parianos said...

Θα κλείσω τα σχόλια, sorry.
Δεν είναι post για σχόλια αυτό.

Όπως είπε και μια πεφωτισμένη ψυχή απόψε "Η άποψή μου για το θέμα είναι από πάνω. Ο καθένας θα καταλάβει ότι θέλει κι ότι μπορεί".

Κι ας υπήρχαν "από πάνω" οι έμμεσες (;) απειλές του, σχετικά με "ανθρώπους που θα έπρεπε να με ψάχνουν ήδη" το ότι "θα έπρεπε να φοβάμαι".
Πολλά τα πρέπει, ρε γαμώτο...

Καληνύχτα