Oct 31, 2007

Πάρε κι εσύ αδελφέ ένα λουλούδι

14 comments:

Mantalena Parianos said...

Αυτό το "να τους τσακίσουμε" μόνο σε "κάλεσμα για κουβέντα" δεν παραπέμπει.
Αν και δεν βλέπω πώς θα μπορούσε...

Κοιλάκανθος said...

Καλά εδώ έχουμε τα φασισταριά μέσα στη βουλή τι περιμένεις...αυτά τα ανθρώπινα σκουπίδια τύπου Βεργή και Άδωνη....αν είδατε Λαζόπουλο(παρόλο που δεν τον πολύ συμπαθώ) τους τα έχωσε χοντρά και γι αυτό και μόνο του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο...Υποστίριζαν λοιπόν, αυτά τα ζώα, ότι το ΟΧΙ ήταν επιταγή του Μεταξά του ιδίου και όχι του ελληνικού λαού...και αυτά τώρα προπαγανδίζονται τη σήμερον ημέρα από την τηλεόραση...πραγματικά μου έρχεται να κλάψω όταν συνειδητοποιώ τι γίνεται και κανείς δε βγαίνει να πει τίποτα.....

Anonymous said...

όταν γεννήθηκα ήμουνα μαύρος
όταν μεγάλωσα ήμουνα μαύρος
όταν είμαι άρρωστος, είμαι μαύρος
όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
όταν πεθάνω, θα είμαι μαύρος

Αλλά εσύ, όταν γεννήθηκες ήσουν ροζ,
όταν μεγαλώσεις, γίνεσαι λευκός,
όταν αρρωστήσεις, γίνεσαι πράσινος
όταν καθίσεις στον ήλιο γίνεσαι κόκκινος
όταν βγαίνεις στο κρύο γίνεσαι μπλε
όταν πεθάνεις θα γίνεις μωβ.

Και τολμάς να αποκαλείς εμένα έγχρωμο;

Anonymous said...

kai to tragoudaki ayto(pou thimamai kai v.clip sto mtv paliaaa)einai karga ratsistiko kai komplexarismeno.
As min pame apo to ena akro sto allo kai ginomaste grafikoi.. Fasistomoutra panta tha yparhoun..
Den eimaste emeis aytoi pou tha tous stamatisoume. Kapoioi alloi kyrioi kyrioi tous afinoun na alonizoun anenohlitoi. Panikos na ginetai na kleinomaste oloi sta spitakia mas, ayto theloun. Ante twra min arhisw..

Anonymous said...

ποιο τραγουδάκι; αυτό που έβαλα; είναι ποίημα:
by an Anonymous pupil of King Edward VI School, Birmingham, UK.

Found in The children's book of poems, prayers and meditations ed. Liz Attenborough (Element Books, 1989)

Τι το ρατιστικό και κομπλεξικό έχει; Απλά απαντά στον άστοχο χαρακτηρισμό έγχρωμος που δίνουν οι λευκοί στους μαύρους.

Anonymous said...

kai sto tragoudi(me v.clip) pou akousa egw tous idous stihous eihe. Anyway to vriskw pathetic. Den eimai egw o eghrwmos, esy eisai. Ti wraia.. to lysame twra.
Ayto to poiimataki pou diavazoun kai ta paidakia, apo oti vlepw stin pigi sou, apopneei mia terastia eirwnia. Etsi wste ola ayta ta mikra, megalwnontas, na xeroun poioi einai oi "ehthroi".
Oi mavri fyli trefei ena terastio misos gia emas, to opoio tha kanei poly kairo na svisei kai an.
Akoma ki an tous goustaroume gia ta 1002 pragmata pou kanoun(music, dancing etc) xeroume oti panta tha mas koitoun me miso mati. Krima alla etsi einai. Plirwnoume tis malakies progonwn.
(anyway, @koufia gh den apeythinomai se sena apla mou edwses enaysma.. cool)

The Motorcycle boy said...

Ναι κοιλάκανθε -δυστυχώς έτσι φαίνεται να ήταν. Το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς κι ο Βασιλιάς Γεώργιος γιατί τα είχαν κάνει πλακάκια με τους Άγγλους. Αναφορικά με τον λαό, να σου θυμίσω πως εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη φιλοφασιστική μερίδα που υποστήριζε τη δικατορία Μεταξά και τους Χίλτερ, Μουσολίνι και υπήρχε ακόμα μια μεγάλη μερίδα κομμουνιστών που υποστήριζαν την ουδετερότητα στον πόλεμο, με το επιχείρημα οτι επρόκειτο για πόλεμο των αφεντικών που δεν τους αφορούσε. Το επιχείρημα ήταν μεν σωστό, αλλά το ΚΚΕ το υποστήριζε για να είναι σε κοινή γραμμή με το Σύμφωνο Μολότωφ -Ρίμπενχοφ. Όταν οι Γερμανοί τα έσπασαν με τον Στάλιν, άλλαξε γραμμή προς το πιο πατριωτικό το ΚΚΕ.
Πάντως, άσχετα με το τι έγινε στα βουνά με τους φαντάρους -δεν νομίζω πως ο κόσμος της εποχής ήθελε να μπει στον πόλεμο. Απ΄ότι έχω διαβάσει (γιατί ήμουν μικρός τότε και δεν τα θυμάμαι καλά, χεχε).

Κοιλάκανθος said...

Πρόσεξε Μοτορ λεω επιταγή....δεν αναφέρομαι στο όχι ως την απάντηση του Μεταξά στον Ιταλό πρέσβη, αλλά το όχι που έκαναν πράξη οι στρατιώτες μας στα βουνά. Ο Μεταξάς ούτως η άλλος θα έλεγε όχι γιατί ήταν όπως λες αγγλικό φερέφωνο, ήταν δηλαδή πολιτικός εγκληματίας, όπως και οι στρατηγοί της χούντας. Ενδεχομένως ιδεολογικά να τα έβρισκε μια χαρά με τους γερμανούς.

The Motorcycle boy said...

Ναι βρε, γι΄αυτό μιλάω κι εγώ. Για την επιταγή ή την λαϊκή θέληση. Μεγάλη μερίδα του λαού ήταν αντίθετη προς τον πόλεμο όπως έγραψα και παραπάνω.
Τώρα, αυτό που έγινε στα βουνά είναι διαφορετική ιστορία. Κι εγώ, για παράδειγμα, είμαι εναντίον οποιουδήποτε πολέμου, αλλά αν με στείλεις στο μέτωπο τι θα κάνω; Θα πολεμήσω γιατί δεν έχω καμιά όρεξη να σκοτωθώ τζάμπα. Κι αν δω οτι πολεμάω καλά και κερδίζω μάχες, μπορεί και να πορωθώ (το παθαίνω και στο 5Χ5). Αυτό όμως με τίποτα δεν με κάνει θιασώτη ενός πολέμου.

Mantalena Parianos said...

KOYFIA ΓΗ >>
Κόψε κάτι καλέ. ΚΙ εγώ ρατσίστρια είμαι. Με τους ρατσιστές. Και θα ήθελα να ήμουν μαύρη.
Θεωρώ ότι οι μαύροι είναι η ανώτερη φυλή.

Σκέψου το λίγο, yo:
έχουν δική τους γλώσσα (κι ας λένε ότι μιλάνε αγγλικά, αν θέλουν να ΜΗΝ καταλάβεις, δεν θα καταλάβεις τπτ)
έχουν δική τους μουσική (από τη jazz και τα blues μέχρι το hip-hop)
έχουν εντελώς δικά τους αθλήματα (όπως το μπάσκετ, την πυγμαχία και τους δρόμους ταχύτητας)
έχουν μεγαλύτερο πέος
έχουν δική τους κουλτούρα εντελώς (αφρο-βουντου-χριστιανικο-μείγμα)

Και πες μου τώρα εσύ, έναν πολιτισμό, από τι τον κρίνεις, αν όχι από ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ του, τις ΤΕΧΝΕΣ του και τις (χμ) ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ του;

Οι μαύροι ΕΙΝΑΙ οι ανώτερη φυλή. Και θα τους αποκαλώ όπως θέλω γιατί είμαι φίλη τους και το ξέρουν.

Έτσι, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Όλο το υπόλοιπο, θα συμφωνήσω ότι είναι *αντίστροφος ρατσισμός*, αλλά η πολιτική του ορθότητα απευθύνεται σε κάτι τύπους σαν κι εσένα που τσιμπάνε εύκολα.




MOTOSAKE >>
Έχεις *κάποια* δίκια σχετικά εμ το "όχι" , αλλά σου διαφεύγει κάτι σημαντικό: ότι κανένας τρελός λαός στην Ευρώπη όπως εμείς, δεν ξεκίνησε να πάει να τα βάλει με μια δύναμη όπως η Ιταλία εκείνης της εποχής (θυμησου ότι διέθεταν αεροπορία και άρματα μάχης - έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Β' Παγκόσμιο, ενώ εμείς ΌΧΙ), ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ και ΓΕΛΩΝΤΑΣ όπως ανεβαίναν οι έλληνες στα τρένα φεύγοντας για το μέτωπο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά τους κατατροπώσαμε κιόλας με την ξεροκέφαλη παλικαρίά μας.

Συμπερασματικά, το "όχι", ακόμη κι αν είπώθηκε απο τον ΜΕταξά κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, αποδείχθηκε ΕΜΠΡΑΚΤΑ από τους έλληνες στο πεδίο της μάχης.

Μιλάμε βέβαια, για μια εποχή που το θάρρος και η αυταπάρνηση, μπορο΄συαν ακόμη να κάνουν τη διαφορά στον πόλεμο, κάτι που πολυ΄αμφιβάλλω αν είναι δυνατό να συμβεί σήμερα που το πεζικό είναι "τροφή για τα αεροπλάνα" μέχρι να αναμετρηθούν ουσιαστικά οι αεροπορίες των εμπλεκόμενων.

Σου συνιστώ να ρίξεις μια ματιά στο "¨Επος του 40-41" του Τερζάκη, ο οποίος έγραψε το βιβλίο έχοντας βρεθεί ο ίδιος ως μάχιμος στα βουνά της Αλβανίας. Και συγκεκριμένα για το τι συνλέβη στο ύψωμα 731 στην Αλβανία, όπου εξάλλου βρίσκεται και το μνημείο πεσόντων Ελλήνων...


;)

Mantalena Parianos said...

Και μιλάω μόνο για τους Ιταλούς έτσι; Εκτός αν νομίζεις πως η κυβέρνηση ΜΕταξά που ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΕ στη συνέχεια απέναντι στους Γερμανούς, ήταν αυτή που είπε το Όχι...

Οι Γερμανοί στα ελληνικά οχυρά φώναζαν με τηλεβόες στοςυ δικο΄ςυ μας να παραδοθούν "επειδή η κυβέρνησή μας είχε συνθηκολογήσει". Ακόμα στο Ρούπελ θα ήταν τα γερμανάκια.

ΟΙ Έλληνες ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ τα όπλα στους Γερμανούς και επέστρεψαν πεζή στην γαμωΑθθήνα του γαμωΜεταξά.
Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι ήταν αυτός που είπε (από μόνος του) "όχι" στις δυνάμεις του ¨Αξονα;

Κοιλάκανθος said...

Για να μην μιλήσουμε για τα πολεμοφόδια που αντί να τα στέλνουν στο μέτωπο τα στέλναν αλλού...μιλάμε για τέτοια καθάρματα....Και τα ίδια καθάρματα τώρα του στυλ Καρατζαφέρη βγαίνουν και έχουν και το θράσος να το παίζουν πατριώτες....Αλλά τι λέμε τώρα ο άλλος ο Μαστωράκης αντί να βρίσκεται στη Κίνα και να τρέχει ακόμα έχει δικό του ραδιοφωνικό σταθμό.Σε τέτοια χώρα ζούμε δυστυχώς.

The Motorcycle boy said...

Μανταλένα, τη συνθηκολόγηση την υπέγραψε ο στρατηγός Τσολάκογλου (έτσι νομίζω λεγόταν)-ο Μεταξάς είχε ήδη πεθάνει και αντικατασταθεί από τον Κορυζή. Αυτοί που υπέγραψαν τη συνθηκολόγηση, σου θυμίζω πως ήταν οι ίδιοι που κατεύθυναν το στρατό στο λεγόμενο και "αλβανικό έπος". Μάλιστα, ο στρατηγός στα απομνημονεύματά του λέει πως υπέγραψε συνθηκολόγηση για να γλιτώσει ο ελληνικός στρατός την αιχμαλωσία (συνήθως οι Γερμανοί έστελναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους στρατιώτες που συλλάμβαναν). Δεν είμαι πολύ δυνατός στα στρατιωτικά, αλλά νομίζω πως, μάλλον, καλά έκανε εκείνος ο στρατηγός. Σου θυμίζω πως οι Γερμανοί είχαν περάσει αλεξιπτωτιστές πίσω από τη γραμμή των οχυρών και κόντευαν να καταλάβουν όλη την Ελλάδα -υποθέτω λοιπόν πως σύντομα θα έγραφαν στ΄αρχίδια τους τα οχυρά.

Μην πιστεύεις απόλυτα τα ντοκυμαντέρ που δείχνουν στρατιώτες να φεύγουν χαμογελαστοί για το μέτωπο -θυμήσου πως τότε είχαμε φασιστικό καθεστώς και η προπαγάνδα οργίαζε.

Απ΄ότι έχω διαβάσει, το "έπος του ΄40" στα ελληνοαλβανικά βουνά είχε να κάνει:
1. Με την υποτίμηση του ελληνικού στρατού από τους Ιταλούς στρατηγούς.
2. Με την κούραση του Ιταλικού στρατού από τους συνεχείς πολέμους (σου θυμίζω την Αιθιοπία).
3. Με την ανάπτυξη του απροετοίμαστου ιταλικού στρατού σε άγνωστο έδαφος, με κακές καιρικές συνθήκες (αυτό δυσκολεύει τον επιτιθέμενο και βοηθάει τον αμυνόμενο). Όταν οι Έλληνες πέρασαν στην επίθεση και εισέβαλαν στην Αλβανία άρχισαν να έχουν τρελλές απώλειες και χωρίς να υπάρχει αξιόμαχος αντίπαλος στρατός.
4. Με την χρησιμοποίηση της εμπειρίας των Ελλήνων στρατιωτικών (και στρατιωτών) η οποία είχε αποκομιστεί από τους Βαλκανικούς.

Συμπερασματικά, δεν ήταν μόνο το θάρρος και η αυταπάρνηση (δεν ξέρω πως μετρούνται αυτά τα πράγματα), αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες που έκριναν εκείνον τον πόλεμο. Άλλωστε, θυμίσου πως κατά τη διάρκεια της κατοχής, μια μεγάλη μερίδα των πολεμιστών συνεργάστηκε με τους Γερμανούς (οι ηρωικοί Εύζωνες π.χ. που μετατράπηκαν σε Γερμανοτσολιάδες). Το πραγματικό έπος, κατά τη γνώμη μου ήταν η Αντίσταση -αλλά αυτή προέκυψε και από την εξαθλίωση του λαού.

Anonymous said...

Αγαπητοί κύριοι, κυρίες και μικρά παιδιά:

Καθένας μπορεί να έχει όποια άποψη επιθυμεί για ένα συγκεκριμένο ιστορικό θέμα.

Αν όμως θέλουμε να εκθέσουμε κάπου τις απόψεις μας και πριν ξεκινήσουμε και γράψουμε (ότι μας κατέβει)κάπου, να βεβαιωνόμαστε ότι κατέχουμε το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε. Εάν, όπως εδώ προκύπτει, η γνώση της ιστορίας περιορίζεται στα βιβλία της μέσης εκπαίδευσης και στην τηλεόραση, ας ειστε λίγο πιο συγκρατημένοι σε ότι αφορά τα συμπεράσματα της βαθυστόχαστης ανάλυσής σας...

Food for thought:

1. Με το πλευρό ποιας χώρας ήθελε να μπει η Ελλάδα στον Α' παγκόσμιο πόλεμο ο Μεταξάς?
2. Πότε ουσιαστικά ξεκίνησε η ελληνική επιστράτευση?
3. Πότε, πως και γιατί πέθανε ο Μεταξάς?