Apr 2, 2007

Το ψέμα είναι η νέα αλήθεια


ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ, Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΑΤΑ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΟΥ ΛΕΩ.

Τσα! Πρωταπριλιά! Και για να καταλάβεις πόσα ψέματα θα σου πω σήμερα, πιάσε και σημείωνε να δεις πόσα απ’ αυτά είναι όντως ψέματα ή όντως ζούμε όλοι μια μαζική ψευδαίσθηση που την αποκαλούμε «πραγματικότητα» επειδή ντρεπόμαστε να πούμε ότι ο μισθός, η ζωή και κυβέρνησή μας δεν είναι μαγική εικόνα. Τώρα τη βλέπεις, τώρα όχι.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι ψεματάρες που ακούγονται είναι απίστευτες. Μην πιστεύεις τίποτα, φίλε αναγνώστη: Από τα Πασχαλινά κρέατα μέχρι τα βιβλία Ιστορίας.
Μέχρι και ένα παιδί του Δημοτικού ξέρει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν: τα κρέατα με τη στάμπα «Ελλάς» δεν είναι από την Ελλάδα αλλά από το Κοζλοντούι και η σφαγή της Σμύρνης που θα μάθουν τα παιδιά σας στο σχολειό τους, δεν ήταν καθόλου σφαγή, λέμε, αλλά μια μαζική αντίδραση των Ελλήνων της Αsie Mineur επειδή εκείνη τη μέρα είχε αφόρητο καύσωνα και άρχισαν να πέφτουν όλοι μαζί στη θάλασσα.


Ούτε αληθινά ψέματα υπάρχουν. Αυτά είναι μόνο στις ταινίες με τον Σβαρτζενέγκερ. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ψεύτικη: Οι Αμερικανοί λέει, ξεκίνησαν να κάνουν γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο για να τρομάξουν τους Ιρανούς. Επίδειξη ισχύος, ξαναλέει, επειδή δεν θέλουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά.
Στη γειτονιά μας δεν κάνουν γυμνάσια, ευτυχώς. Όχι τίποτε άλλο, αλλά διάβασα πως τα επόμενα χρόνια στα Βαλκάνια θα κατασκευαστούν δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και πιθανώς η Κροατία, ενώ μόνο η Ρωσία δρομολογεί 42 αντιδραστήρες ως το 2030. Τι θα γράφουν αύριο τα βιβλία ιστορίας για όλο αυτό το χαμό που δημιούργησαν στο Ιράκ; Διερωτώμαι δηλαδή.



Στην Ελλάδα πάντως, έχουμε όλο το χρόνο Πρωταπριλιά. Η κυβέρνηση, μετά τα μπουρδέλα που μπήκαν και στον προϋπολογισμό, τώρα ανακάλυψε νέα πηγή εσόδων: τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Κάποιος Τσιτουρίδης, έχει ανοίξει ένα μαγαζί με είδη δώρων απέναντι από το Υπουργείο Οικονομίας και όλοι ψωνίζουν από εκεί: «άπληστοι χρηματιστές», «ανίδεες διοικήσεις», όλοι σου λέω θα περάσουν μια βόλτα να δουν τα εκλεκτά εμπορεύματα στου Τσιτουρίδη το μαγαζί.
Φέρνει δε, κάτι εξωτικά χρεώγραφα από νησιά που δεν τα ξέρει κανείς, κάτι ομόλογα ανομολόγητα, κάτι σαλάτες πικάντικες, ότι τραβάει η ψυχή σου.
Τα ομόλογα ειδικά, αγοράζονται λέει από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τι λεφτά; Με τα δικά σου και τα δικά μου, κύριέ μου. Με τα χρήματα των κρατήσεων από τους μισθούς μας.

Δεδομένου ότι με βάση το Ευρωπαϊκό συστηματάκι, θα πρέπει κάποια στιγμή η οποιαδήποτε κυβέρνηση να βάλει χέρι στο Ασφαλιστικό, περιμένω τη μέρα που κάποιος από όλους αυτούς τους θα έχει το θράσος να μας εξηγήσει γιατί θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια για να πάρουμε συντάξεις της πείνας και της δίψας, ενώ οι επενδυτές του Τσιτουρίδη θα πίνουν το μαρτίνι τους στο ηλιοβασίλεμα της Γαλλικής Ριβιέρας.
Λες γι’ αυτό να τον λένε Υπουργό Απασχόλησης τον άνθρωπα; Επειδή του έδωσαν ένα Υπουργείο να απασχολείται, ή επειδή αυτό που έκανε θα μας απασχολεί μέχρι τα βαθειά μας γεράματα;


Αυτό θα πει «άνθρωπος για όλες τις εποχές». Η ΝΔ και τα δικά της παιδιά. Η Νέα Δεξιά και τα δικά της ομόλογα. Έχω Mantaleno-πληροφορίες πάντως ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά να εγκαταστήσουν ναρκοπέδιο έξω από το Υπουργείο Οικονομίας, όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ έξω από το Θησαυροφυλάκιο του. Με τάφρο. Και με κροκόδειλους-επενδυτές ομολόγων, παγίδες, Πολύδωρες, κουκουλοφόρους, ροπαλοφόρους και βαθμοφόρους.
Οτιδήποτε, προκειμένου να προστατεύσουν τα έσοδα από τη διεκδικητική μανία αυτών που δεν έχουν τίποτα να χάσουν πια. Των Ελλήνων εργαζόμενων, άντε και των ανέργων. Εσένα κι εμένα.



Και δεν ξέρω αν θα πρέπει να αισθάνεσαι καλά που εσύ τουλάχιστον έχεις δουλειά. Τα στοιχεία από την ΕΕ πάντως, αρκούν για να σε πιάσει μελαγχολία: ο μέσος μισθός στην Ελλάδα του Τσιτουρίδη και της Νέας Δεξιάς, είναι 1.441 ευρώ (μην κάνεις χαρά, ακαθάριστα), εκεί που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2.110.
Και μην προτρέχεις να πεις ότι και καλά αυτές είναι πιο αναπτυγμένες χώρες κ.λπ. κ.λπ., μιλάμε για μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και χώρες όπως η Δανία (2.841 ευρώ) ή η Ιρλανδία (2.551) που ο μέσος μισθός είναι πολύ μεγαλύτερος… Είπες τίποτα;
Εμείς δεν δυνάμεθα, ξαναμανταλέμε. Εμείς βλέπεις, έχουμε να πληρώσουμε τα αναδρομικά των δικαστικών – 150.000 ευρώ για τον καθένας τους.
Εμείς πρέπει να πληρώσουμε τα καθημερινά πρόστιμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Εμείς πρέπει να πληρώσουμε το αφορολόγητο στα έσοδα των Μητροπόλεων που θέσπισε η κυβέρνηση ΝΔ.
Εμείς πρέπει να πληρώσουμε και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα υπερκέρδη των βιομηχάνων.
Εμείς πρέπει να πληρώσουμε τράπεζες και πανωτόκια.
Εμείς πρέπει να πληρώσουμε και τα νέα τιμολόγια ΔΕΗ.
Όλα εμείς. Ουγκ.



Έγραψα «τράπεζες» και σκέφτηκα ότι πάντως η Ευρώπη μπορεί να μας κάνει και ένα καλό, αν καταφέρει να τα βάλει με τους μεγάλους ληστές. Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι στο Ελλαδιστάν οι τράπεζες μας χρεώνουν δεκαπλάσια τραπεζικά τέλη ανά έμβασμα (π.χ. σε πιστωτικές κάρτες ή σε επιταγές) απ’ ότι στον «έξω κόσμο», στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη.


Θα μας αυξήσουν και τη ΔΕΗ, επειδή λέει δεν βγαίνει οικονομικά. Ναι. Την έφαγε ο ανταγωνισμός. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2007, οι ζημιές της ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και δυσκολεύεται η καημένη πλέον να κάνει επενδύσεις.
Τα προηγούμενα χρόνια, π.χ. το 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ΔΕΗ είχε κέρδη 516 εκατ. ευρώ. Τι συνέβη λοιπόν ξαφνικά;
Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι έγινε λέει «κάκιστη διαχείριση στους λιγνίτες» και θα πρέπει να τα σκάσουμε χοντρά στα νέα τιμολόγια. Και δεν έχει καμία σημασία που δεν φταίμε εσύ κι εγώ που θα πληρώσουμε.

Αν κοντά σ’ αυτό, προσθέσεις και τον Αλογοσκούφη που μιλάει για «άπληστους, ανίδεους και ανεύθυνους», δεν μπορώ παρά να σκεφτώ να πολιτευτώ.
Ρε συ κυρ υπουργέ μου, μήπως να το κλείνατε το ρημάδι και να πηγαίνατε σπίτι σας; Λέω ‘γω τώρα. Αν αφήνατε εμένα να κάνω τη δουλειά, παροχές – έσοδα – έξοδα, καλύτερα θα τα κατάφερνα, λέμε. Εδώ, καταφέρνω να ζω με 800 ευρώ και αυτό ΔΕΝ είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα.



Αληθινά ψέματα

Βίβλος ΙΙ, the movie.
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ (Ιησούς), Αλ Πατσίνο (Διάολος), Σων Κόνερι (Θεός, λέμε), Πάμελα Άντερσον, Σάντρα Μπούλοκ και Λούσι Λιού (Αδελφές του ελέους), Τζην Χάκμαν (Νώε), Μάικ Μάγιερς (Πόντιος Πιλάτος - μουτς), Τζορτζ Κλούνει (Μωυσής), Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ (Σαμσών), Τζον Μπελούσι (Λάζαρος).


Διαφημιστική καμπάνια της Skaki Ltd. με τίτλο «Το Σκάκι είναι Σέξι». Σκοπός της καμπάνιας, ήταν να προωθήσει ξανά το αρχαίο αυτό κινέζικο παιχνίδι στο mainstream κοινό που βγάζει τα μάτια του στα Playstation και τα Lan games. Η διαφημιστική εκστρατεία ωστόσο, απέτυχε παταγωδώς αφού σύμφωνα με το μήνυμα μπορεί τελικά να ήρθε το βασιλόπουλο - όπως μαρτυρά και το ΛΕΥΚΟ άλογο που κείτεται στην ακροθαλασσιά, αλλά το βασιλόπουλο ήταν ΜΑΥΡΟ, κάτι που το στενόμυαλο κοινό, έκρινε υπερβολικά συντηρητικά.


ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κόκορας 150 κιλών, εξημερωμένος, υπάκουος, αναθρεμμένος με τροφές βιολογικής καλλιέργειας και ακτινοβολία μετάλλαξης Χ-Files. Κοκκινιστός στη γάστρα, καλύπτει διατροφικές ανάγκες ενός λόχου 32 ατόμων. Τηλ. 00332 1202364- ζητήστε τον Jerry Garcia, Νεβάδα.


The Battles, το νέο συγκρότημα από το Λίβερπουλ που προκάλεσε αίσθηση με τον αλλόκοτο τρόπο που κουρεύεται, ξυρίζεται και ντύνεται (σε αντίθεση με τους σύγχρονους stars που γδύνονται σε κάθε ευκαιρία). Το πρώτο του single «Ι Wanna Hold Your Pant» έχει γίνει ήδη μεγάλη επιτυχία, ενώ από τον πρώτο του δίσκο ξεχωρίζουν ακόμη τα «He Loves You No No» και «Τhe Ballad of Yoko Choco».


Το αμάξι του θείου μου του Νικηφόρου. Στην αρχή, τον παραμύθιασαν ότι θα το έχει μια ζωή και αυτός τους πίστεψε. Μετά τον παραμύθιασαν ότι από το να το πουλήσει για παλιοσίδερα, καλύτερα να το κάνει σκιάχτρο. Το τραγικό είναι ότι το είχε πάρει με δάνειο σε 3.799 άτοκες δόσεις και ακόμη το ξεχρεώνει.


_____________________________________

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το ¨Αρθρο της Κυριακής", στη 1/4/2007.

7 comments:

bidibis said...

Η διαχείριση του ψέματος θέλει ταλέντο που ο γραικαλβανός δεν το έχει. Με τη φλυαρία, τη βλακώδη εξωστρέφεια και την αμετροέπεια του η αλήθεια θα του ξεφύγει εν τη ρύμη του λόγου χωρίς να το καταλάβει. Τα τηλεπαράθυρα είναι ένα ωραίο παράδειγμα. Πάνω στον παροξυσμό της κουβέντας τα γλαστράκια βγάζουν προς τα έξω όλο τους τον αληθινό εαυτό. Τίποτα δηλαδή...


****
Ρε μανδάλω, αυτό το ενοχλητικό το verification γιατί δεν το βγάζεις;

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
an205 said...

Άγγελος εξάγγελος
Διονύσης Σαββόπουλος
.............
Τα νέα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά
κι ακούγονταν ευχάριστα στ' αυτί μας
γιατί έμοιαζε μ' αλήθεια η κάθε του ψευτιά
κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας
..............

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
The Motorcycle boy said...

Πάω να σχολιάσω σοβαρά και πέφτω πάνω στα αληθινά ψέμματα και αποσυντονίζομαι!
"Το ψέμμα είναι αλήθεια", "ο πόλεμος είναι ειρήνη", "η καταπίεση είναι ελευθερία" έγραφε το 1984 του Όργουελ.

Anonymous said...

"όλα είναι σχετικά" Αϊνστάιν φίλε.
το υπόλοιπο, το συνεχίζουμε αύριο.

Anonymous said...

α! και θυμηθείτε να κάνουμε το wiki.