Jul 16, 2007

Ουσιαστική παρέμβαση για την Πάρνηθα

Το παρακάτω Δελτίο Τύπου υπογράφεται από μια σειρά Περιβαντολλογικών οργανώσεων και έχει σταλεί αρμοδίως στα ΜΜΕ από την περασμένη εβδομάδα.
Αν δεν κάνω λάθος, αποσιωποιηθεί συστηματικά από τα περισσότερα...

Ωστόσο, αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση για το μέλλον του ιερού βουνού και όχι κραυγές στο φεγγάρι - και θα έπρεπε να μελετηθεί από τους καθ' ύλην αρμόδιους της κυβέρνησης - αυτής ή της επόμενης.


Δελτίο Τύπου
της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης,
της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας,
της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος
και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών
και του WWF Ελλάς





Πάρνηθα!

Όχι στις ψευδαισθήσεις και στις ψευδακακίες



Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχοντας μελετήσει τα εξαγγελθέντα μέτρα και χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης για την αναδάσωση της Πάρνηθας, θεωρούμε ότι έχουν αρκετά θετικά σημεία, δυστυχώς όμως κινδυνεύουν να καταστούν ανενεργά ή και επιζήμια, λόγω συγκεκριμένων αδυναμιών που εμπεριέχουν.

Αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αναλυτικές προτάσεις για την αναδάσωση και τα άλλα μέτρα, έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και συντονιστή του προγράμματος, κυρίου Γ. Σουφλιά, οι οποίες μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

Αρχικώς, όσον αφορά στα αυθαίρετα, τα μέτρα για την κατεδάφισή τους ως «επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια», αναφέρονται στα νέα κτίσματα και όχι σε όλα ανεξαιρέτως, δηλαδή και σε αυτά που υπάρχουν και σήμερα! Θεωρούμε εντελώς αδικαιολόγητη την εξαίρεση αυτή.

Επίσης, ο κύριος Υπουργός δήλωσε ότι στα προγράμματα αναδασώσεων θα φυτευτούν - μεταξύ των άλλων - Αείλανθοι και ψευδακακίες.

Η ψευδακακία (Robinia pseudacacia) είναι δέντρο της Βόρειας Αμερικής (με γεωγραφική εξάπλωση από την Πεννσυλβανία μέχρι την Αλαμπάμα), ενώ ο Αείλανθος (Ailanthus altissima) είναι ένα φυτό της Κίνας.
Και τα δύο αυτά δέντρα μπορούν να φυτευτούν σε κήπους, πλατείες και δενδροστοιχίες, όχι όμως στα φυσικά δασικά οικοσυστήματα της Πάρνηθας.

Εμείς ζητάμε την αποκατάσταση του ορεινού δασικού οικοσυστήματος και όχι ένα εξωτικό κακέκτυπό του.

Αν δεν επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες σοβαρές αδυναμίες, τα εξαγγελθέντα μέτρα θα δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις και προσδοκίες για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.


Πιστεύουμε πως, εάν η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι πράγματι εννοεί αυτά που ανακοινώνει, δηλαδή τη δημιουργία δάσους όπου προϋπήρχε δάσος, θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στα ακόλουθα μέτρα:


* Επέκταση του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, ώστε να συμπεριλάβει ορισμένες σημαντικές όμορες περιοχές, δηλαδή το Λοιμικό, το Σαλονίκι, το Τατόϊ, σύμφωνα με τη μελέτη του Δασαρχείου Πάρνηθας, καθώς και το βόρειο τμήμα του δάσους Φυλής. Παράλληλα, άμεση θεσμοθέτηση του προτεινόμενου Εθνικού Πάρκου.

* Θεσμοθέτηση διαχειριστικού σχεδίου για το σύνολο του Εθνικού Πάρκου, που θα καλύπτει όλη την Πάρνηθα, περιλαμβανομένου και του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας (περιοχή δικτύου Natura 2000).

* Κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κατασκευών (κτισμάτων, περιφράξεων, τοιχίων κλπ) στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

* Να μην επεκταθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο Καζίνο της Πάρνηθας, καθώς και να μην επιτραπούν άλλες οικιστικές και επενδυτικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Πάρκο (λ.χ. Τεχνόπολις στις Αφίδνες, Μονή Κλειστών κ.α.).

* Χρησιμοποίηση αποκλειστικά ιθαγενών φυτών και σπόρων της Πάρνηθας στα προγράμματα αναδασώσεων

* Άμεση εκπόνηση δασολογίου, ως μοναδικού, απαραίτητου και βασικού εργαλείου διαχείρισης και προστασίας των δασών.

Τέλος...
* Άμεση και ουσιαστική στήριξη (με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μιας
πενταετίας) του αρμοδίου Δασαρχείου και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.



Theodora Nikolakopoulou
University of Athens
Biology Department
Section of Botany
157 81 Athens GREECE

3 comments:

Χαμένο κορμί said...

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και 'μείς ρε μανταλενιώ σ' αυτό;

Ζητώ Αδεια να αναδημοσιεύσω αυτό σου το POST sto blog μου.

(μπορώ να κάνω κάτι άλλο;)

paraxeno said...

κι εγώ θα ήθελα να το ανεβάσω αν δεν σας ενοχλεί...

επίσης μια έκκληση για συμμετοχή και στα ακόλουθα, μήπως από πολλά μέτωπα τους ενοχλήσουμε έστω και λίγο, άλλού αυθόρμητα αλλού οργανωμένα οτι μπορούμε να κάνουμε

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ:

Συμμετοχή στη διαμαρτυρία των κατοίκων της Καισαριανής και συλλογή υπογραφών για το δασολόγιο,

ΩΡΑ 19.30
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ


ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ


Επίσης την ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ:

Στον πρώην Κατράντζο, Σταδίου και Αιόλου στις 5 το απόγευμα
συγκέντρωση - διαμαρτυρίας και συλλογή υπογραφών. Βλέπετε
σχετικά και στο
http://anadasosi.blogspot.com αναφορικά με τις προτάσεις που υπάρχουν για την χρήση του οικοπέδου.

Mantalena Parianos said...

Tι ρωτάτε βρε παιδιά; Φυσικά και να το ανεβάσετε αν το θεωρείτε άξιο λόγου

Αν και μετά τα χτεσινά με τον Υμηττό, λέω να επισπέυσω την οριστική μετοίκησή μου εις τα Πάρια εδάφη
(όπου όντως σκεφτόμουν να επιστρέψω οριστικά σε ένα χρονοδιάγραμμα δυο ετών από σήμερα)

Εκεί τουλάχιστον ΄μπορεί να μην έχουμε ελάφια, αλλά έχουμε ακόμη κουνέλια, κουκουβάγιες και σαλάχια (στη θάλασσα τα τελευταία)

καλημέρα

:]