Oct 14, 2006

Έρση

Κάποτε, στο σπίτι του Νικ στο Πήλιο, είχαμε γνωρίσει – και φιλοξενήσει τον Χ., έναν τύπο που ήταν πρώην πράκτορας της ΚΥΠ τότε.
Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως παρκαδόρος σε κάποιο μεγάλο club της παραλιακής στην Αθήνα, και δεν μπορώ να πω ότι δεν έκανε τις ατασθαλίες του κι εκεί.

Ο τύπος καταγόταν από κάποιο ορεινό (;) χωριό της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, που όπως μας είπε, το έλεγαν Νιάου. Το τι πειράγματα του κάναμε εμείς - αν και είχαμε τα μισά του χρόνια, δεν λέγεται. «Είσαι από το Νιάου;» του λέγαμε. «Έχεις νιαουρίσει λοιπόν;»

Είχε θηριώδη κορμοστασιά, μουστάκα, 50κάτι χρόνια στην πλάτη, μαγείρευε κρέατα με απαράμιλλη μαεστρία, ήξερε από βότανα που συγκέντρωναν τα κουνούπια ή θεράπευαν τη δυσκοιλιότητα, ο τύπος ήταν σωστό κομάντο στην επιβίωση. Ο Χ. ήταν καλή ψυχή με αθώα καρδιά (αν και το είχε κάνει το bypass του), και οπλοφορούσε – βρήκαμε μια μέρα το περίστροφο στο κομοδίνο του, το «τεμάχιο» όπως το έλεγε.

Τις γκόμενες τις φώναζε όλες με το ίδιο όνομα: «Έρση». Που πας μωρή Έρση; Έλα δω βρε Έρση. Θα έχει καμιά Έρση ορέ εκεί που με πάτε;, τέτοια. Ακόμη και τη γκόμενά μου τη Νάνσυ, Έρση την έλεγε.
Μια μέρα τον ρώτησα: «γιατί τη λες έτσι; Νάνσυ τη λένε».
«Δε πα να τη λένε όπως θέλουν», μου είπε ο άνθρωπος. «Μοιάζει με Έρση. Όλες οι γυναίκες μοιάζουν».

Δεν έμαθα ποτέ ποια ήταν η Έρση και τι μπορεί να του είχε κάνει.
Ο Χ. συνέχισε να πιάνει τα κοτόπουλα που μας μαγείρευε (με Σουδανέζικη συνταγή «για να μας εντυπωσιάσει και να μας φάει τις γκόμενες» όπως έλεγε γελώντας με τις κάτασπρες δοντάρες του κάτω από τη μουστάκα) και να μας τα σερβίρει με τα χέρια - επειδή ήμασταν πολλοί, τα έβαζε μέσα στη λεκάνη των ρούχων και τα έφερνε στο τραπέζι κάνοντας τα κορίτσια της παρέας να φρικάρουν, να έρχεται μαζί μας στη βάρκα όταν βουτάγαμε για μύδια και να μαλώνει με όλους στην πρώτη ευκαιρία.

Εκείνο το καλοκαίρι, γυρίζοντας στην Αθήνα, μια μέρα αποκάλεσα κατά λάθος τη φίλη μου «Έρση» και φυσικά, εκείνη έγινε έξω φρενών.
Το θεωρώ απίστευτα άτυχο ότι εκείνη τη στιγμή κάναμε έρωτα.

*

15 comments:

Summertime said...

ΒΤW, ποτέ δεν έμαθα αν υπάρχει όντως τέτοιο χωριό. Αν και νομίζω, ότι δεν έχει καμία σημασία.

bereniki said...

wraio onoma to ersi!
opws kai to eri... eixa mia fili eri palia.. ti mou thimises twra! 8a thn parw kana thlefwno... :)

den trww pou den trww kreas.. etsi k mou to ferne 50ris me moustakia se lekani rouxwn kai ton eblepa na to pianei.... hmmmm.... MPLIAX!!!

kai mias kai milame gia sumptwseis k onomata shmera-->
*mantalelitsa:
to oti to autokinito mou to lene "madeleine" den einai episis mia polu wraia sumptwsi?? (bebaia egw to phra apo thn tragoudiara alla nta3ei! shmera tis alla3ame k ta mprostina lastixakia k einai koukla milame!)

*****

numb said...

Διευκρινιστικό αν και μάλλον άσχετο: όντως υπάρχει αυτό το χωριό, αλλά στο χάρτη θα το βρείτε με το όνομα Αφέτες. Όλοι όμως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου το ξέρουν ως Νιάου. Έχω ακούσει κάποιες εκδοχές αλλά δεν ξέρω ποα είναι η αληθής. Πάντως όλες ενοείται ότι έχουν σχέση με τα συμπαθή κατοικίδια.Αυτή που μου φαίνεται ως η πιο πιθανή είναι η εξής: πολλές γάτες αδέσποτες σ' αυτό το χωριό και άμα περνούσε κάποιος έξω από τις Αφέτες άκουγε συνεχώς νιαουρίσματα,δεν ήθελε και πολύ και έτσι έμεινε το "Νιάου".Αυτά τα ασήμαντα από μένα

Πολύ ωραίο κείμενο κατά τα άλλα, όπως συνήθως

Summertime said...

BERENIKH>>
Ωραίο όνομα το Έρση; Μωρέ, και το "Νάνσυ" μια χαρά ήταν.
:S


NUMB2006>>
Καθόλου ασήμαντο αυτό που λες. Τόσα χρόνια, νόμιζα ότι ο τύπος μας δούλευε.
Απλώς τον ανακαλύπταμε μέσα από θραύσματα ζωής. Γκρίνιαζα π.χ. ότι είχε πολλές μύγες η κουζίνα (καλοκαίρι γαρ και όλη μέρα ανοιχτά), πεταγοπταν στο βουνό, γύριζε με ένα μπουκέτο χορτάρια διάφορα, τα έπιανε δέμα και τα κρέμαγε στο ταβάνι. Ε, σε πληροφορώ ότι όλες οι μύγες πήγαιναν και κάθονταν επάνω, μέσα σε μια ώρα το πολύ. Μετά αυτός πολύ απλά, έπαιρνε το ματσάκι με τα χόρτα και το έβγαζε έξω με τις μύγες να μην το κουνάνε ρούπι.
Κάτι τέτοια μαγικά έκανε και μας τρέλαινε.

Σ' ευχαριστώ

Mantalena Parianos said...

BERENIKAKI>>
Τι μάρκα είναι η Madeleine σου;
(να δω αν μπορώ να κοντράρω, γιατί κι εγώ είμαι ΜΕΓΑΛΗ μάρκα!
:ΡΡρρΡρ

bereniki said...

oso ki an tha thela na mhn einai h' estw na papsei na einai... lew loipon oti h madeleine einai kai mallon tha sunexisei na einai prwtathlitria stin F1
mpouuuuuuuuu xou! :)
(psss epanhl8es plhrws leme! me eipes berenikaki! yupiiiii :PpPpPPp)

mouts

*****

Mantalena Parianos said...

BERENIKH>>
TI αμαξάρα έχεις και δεν μας το λές;
(φτωχαδάκι σε κόβω)

bereniki said...

xaxaxaxaxaxaxxaxaxaax
jerw na dhmiourgw entupwseis!
den einai ama3ara, einai mia mikri mantalenitsa! alla einai magkitissa, ta xei ta kubika tis k krataei gera ;)
to basiko tis proterhma einai oti exei palia lamarina k h lakoubitsa pou tis ekana mia mera pou me kunhghse ena skulaki de fainetai kan! to 2o proterhma tis einai oti einai automati k mporeis na odhgas stabropodi!!!! :P
to megalo meionektima einai to xalia hxosusthma pou kanei kati ffff otan bazw terma ta tragoudakia mou...
tis proalles, afou katafera na thn parkarw, me rwtaei ena mikro geitonaki:
-geia sas! na sas rwthsw kati?
~ame!
-giati to autokinito sas kanei toso thorubo???
~giati kapnize polu k xalasan ta pneumonia tou...
-:S

xiiiiiiiiiiiiiii :P

*****

Godot said...

To Έρση είναι ομηρική λέξη και σημαίνει δροσιά.
Και συμφωνώ ότι ειναι εκπληκτικό ονομα....

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ZissisPap said...

Eγώ ξέρω ότι το Έρση είναι από το Ευφροσύνη. Godot με μπέρδεψες...
Πάντως όσες γνώρισα με αυτό το όνομα ήταν όλες κούκλες!
Σύμπτωση;!

Godot said...

ε, καλά, άμα θέλουν και απο το Μαρία το βγάζουν...
Πάντως υπάρχει και σκέτο σαν όνομα.

Summertime said...

BERENIKH>>
Χμ. Παλαιό αυτοκίνητο, αυτόματο, με καλή λαμαρίνα, που το μοτέρ του κάνει θόρυβο και ξεσηκώνει τα παιδιά στη γειτονιά, βγάζει καπνούς και έχει λακούβες και μπαλώματα.
ΚΑΘΟΛΟΥ φτωχαδάκι δεν μου φαίνεται εμένα το κορίτσι, Μανταλένα.


GODOT ΚΑΙ SIGMUND_01 >>
Ορίστε. Οϋτε αν είναι υπαρκτό χωριό το Νιάου ήξερα, ούτε ότι το Έρση είναι ομηρική λέξη.
Ωραίο όνομα πάντως, θα συμφωνήσω. Ακόμη κι αν βγαίνει από το Μαρία όπως έλεγαν την πρώην μου - να 'ναι καλά η γυναίκα, που με έκανε να στερέψω: όπως το κόβω, θα ξανακλάψω σε τρεις ζωές από σήμερα.

bereniki said...

to koritsi, gia thn hlikia tou, exei stin katoxi tou uper-arketa gia na mh thewreitai ftwxadaki... tipota den einai diko tou omws! ola anhkoun ston mpampa ;)
so... an eixa pio austiro kai oxi toso aploxero mpampa, tha hmoun kai gamw ta ftwxadakia gluke mou :)

eeeee an poulhsoume merika apo ta cd ths mantalenas mporoume aneta na ths paroume mia madelein! fthna thn phra!!! eeee... mou thn phre ithela na pw! alla einai pio tsiftisa panw sti mhxani, me ta cd stin plati nomizw! ;)

*eklogomouts*

*****

numb said...

Πάντως αν αποφασίσεις κάποτε να πας Πήλιο στείλε μέηλ για να σου προτείνω μέρη και διαδρομές. ΟΚ?