Mar 19, 2007

Μάθε παιδί μου γράμματα


Βρε μήπως θα πρέπει ο πρωθυπουργός μας να ανακηρυχθεί τάχιστα «Φαραώ»; Oι πληγές είναι επτά: πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωνε, να τις θυμάσαι αύριο που θα πας να ψηφίσεις:
1) Ξηρασία. 2) Ματ. 3) Ζαρντινιέρες. 4) Στρατός από τα 18 σου. 5) Σύνταξη από τα 67 σου. 6) Κουκουλοφόροι. 7) Δικαστόσημο.
Super extra bonus: Τούρκοι στο Αιγαίο.

Και θα μου πεις: ρε Μανταλένα, μέχρι και για την ξηρασία η κυβέρνηση φταίει; Και θα σου πω: εννοείται πως ναι. Γιατί αν είχαν φροντίσει να φτιάξουν μικρά φράγματα στην κεντρική Ελλάδα ή την Πελοπόννησο, αυτή τη στιγμή θα είχα να κεράσω ένα νεράκι τους τουρίστες μας στην Πάρο το καλοκαίρι.
Τώρα όχι νεράκι, ούτε Θοδωράκι δεν θα τολμήσω να τους βάλω - «διψάσαμε το μεσημέρι, μα το νερό γλυφό» (με αφαλάτωση) – μια που τόσα χρόνια ούτε μια εγκατάσταση για αφαλάτωση θαλασσινού νερού δεν φρόντισαν να φτιάξουν οι κυβερνήσεις μας. Η Κύπρος που επίσης πάσχει φέτος από λειψυδρία, γιατί δεν θα αντιμετωπίσει τόσο έντονο πρόβλημα όσο εμείς, ξέρεις;



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γιατί το έργο με τις επτά (+ μία bonus) πληγές μπορεί να το έχεις ξαναδεί κύριέ μου, αλλά 50 χιλιάδες νέους στα συλλαλητήρια και στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να έχει να δει αυτή η χώρα από το έπος του ’40, όταν έφευγαν οι παππούδες μας τραγουδώντας για το μέτωπο. Στα προπύργια του λαϊκού ξεσηκωμού, στην μαρτυρική Πάντειο, την ορεινή Πολυτεχνειούπολη, το στρατηγικής σημασίας Πανεπιστήμιο Πειραιά και τα απόρθητα ΤΕΙ, χιλιάδες νέοι δίνουν καθημερινά το «παρών» αναγκασμένοι να κρατούν ομήρους τους καθηγητές τους, να πληρώνουν κοντά 1 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη σούπερ για τις μολότωφ τους (χώρια τα μπουκάλια από τις βότκες που αναγκάζονται να καταναλώνουν), και να λύνουν διαφορικές εξισώσεις με πολλούς γνωστούς - αγνώστους.


Εδώ θα πρέπει να σε πληροφορήσω αγαπητέ αναγνώστη, ότι οι γνωστοί – άγνωστοι, έχουν πλέον αντικατασταθεί από μια νέα φατρία της αγωνιστικής δράσης, τους διαβόητους «κουκουλοφόρους», οι οποίοι διαβάζουν Μπακούνιν και κάτι άλλα που ο Λόρδος Βύρων ούτε τα υποψιάζεται όπως Γκρέγκορυ Κόρσο, Ντον Ρόσα και Mantalen Parianos, και καπνίζουν κάτι πολύ χοντρά τσιγάρα με μεγάλη κάφτρα, που προκαλούν παρενέργειες και σε κάνουν να συμπεριφέρεσαι σαν τους 300 του Λεωνίδα στην καινούρια ταινία του Frank Miller, εν ολίγοις να ουρλιάζεις ασταμάτητα και να θέλεις να καθαρίσεις τους κακομούτσουνους.


Οι δυνάμεις των Ματ βέβαια, «αμυνόμενες» (η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση) απέναντι στη νέα λαίλαπα, επιτέθηκαν με τις γνωστές – άγνωστες ζαρντινιέρες τους, σιδηρογροθιές και χημικά που δεν καταστρέφουν το όζον. Από το Σύνταγμα μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων, η χώρα άρχισε να παραπατάει ζαλισμένη από μια δακρυγόνα αιθαλομίχλη.


The Great Pretenderis έλεγε στην TV ότι «αυτή η κατάσταση μας εκθέτει διεθνώς» και ότι φθάνοντας τις προάλλες στο Μεγάλη Βρετάνια, αντίκρυσε τον Πλατινί και τους άλλους ανθρώπους της Ουέφα δακρυσμένους εξαιτίας των χημικών που έριχναν οι κρανοφόροι στους κουκουλοφόρους έξω από τη Βουλή.

Ε, κι αν δάκρυσε ο Πλατινί, τι έγινε κύριε μου; Εδώ κοτζάμ Παναγία η Εκατονταπυλιανή δακρύζει χρόνο-παραχρόνο στην Πάρο και κανένας μας δεν συγκινείται. Αφήστε δε, που οι αγρότες και οι απολυμένοι της Βόρειας Ελλάδας δακρύζουν καθημερινά και χωρίς την ανάγκη δακρυγόνων – απλώς κοιτώντας το περιεχόμενο του πορτοφολιού τους.


Εγώ πάλι δακρύζω κάθε που βλέπω τον Γιακουμάτο στην τηλεόραση. Απ’ τα γέλια. Όλα καλά του φαίνονται αυτού του ανθρώπου και όλα συναινετικά και όλοι έχουν δίκιο – ωραία πολιτική: σεβασμός και αλληλοκατανόηση στην ΤV – το ξύλο της Μαριέτας στις πορείες.


Και όχι μόνο: την τελευταία φορά που δάκρυσα, ήταν που διάβασα ότι μελετάται σχέδιο να πηγαίνουν οι νέοι στρατό (υποχρεωτικά) από τα 18 και οι γέροι να βγαίνουν στη σύνταξη (υποχρεωτικά, too) από τα 67. Από το θρανίο στη σκοπιά, και να πηγαίνουν εθελοντικά και τα κορίτσια. Σωστό μου φαίνεται, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πρέπει μετά να εισβάλλουμε κι εμείς σε καμιά Παλαιστίνη.


Στο προσωπικό μου σύστημα αξιών πάντως, και με βάση ένα πρωτότυπο ποιοτητόμετρο που έφτιαξα για να μετράω την πχιότητα, πρώτα έρχονται τα μανιτάρια πλευρώτους, τα μαρούλια και οι ντομάτες - που λόγω της φετινής ανομβρίας θα λυπάμαι ακόμη και σάπιες να τις πετάξω στα μούτρα κανενός, παρά οι κυβερνητικές εξαγγελίες.

«Αληταριό» τους χαρακτήρισαν τους φοιτητές στην κυβέρνηση και ύστερα συζήτησαν ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ να βάλουν «Δικαστόσημο», φορολογικό χαράτσι ύψους 1,5 δις ευρώ σε όλους μας (μη γκρινιάζεις κύριέ μου, αναλογούν γύρω στα 273 ευρώ έξτρα φόρος για τον καθένα μας), προκειμένου να πληρώσουν τα αναδρομικά των δικαστικών.

Ο φερόμενος και ως πρωθυπουργός πάντως, για την ώρα δεν ασχολείται με αυτά και θα σε γελάσω με τι ασχολείται, μια που οι Τούρκοι, μετά τον Άη Στράτη, χαρακτήρισαν ως γκρίζα ζώνη και το καφενείον «Η Ωραία Ελλάς» στο Παγκράτι.
Είμαι βέβαιη όμως, ότι ο Κώστας θα ξέρει ότι το άλλο Σάββατο, στις 24 του μήνα, παίζουμε φιλικό με τους Τούρκους στο Καραϊσκάκη και θα πρέπει να τους κερδίσουμε πάση θυσία αν δεν θέλουμε να ξεφτιλιστούμε εντελώς πια.

___________________________________

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Άρθρο της Κυριακής", στις 18/3/2007, με τίτλο "Επτά Πληγές".
H εικονογράφηση είναι από το indy.gr
.

11 comments:

The Motorcycle boy said...

Το πόσο ελπίζω να χάσουμε από τους Τούρκους το επόμενο Σάββατο δε λέγεται! Γιατί αν γίνει και κερδίσουμε και δω πάλι τα πρωτοσέλιδα "νυν υπερ πάτων αγών" και "τους σουβλίσαμε", ή "νέος Κολοκοτρώνης ο Μπασίνας", "Μιαούλης ο Γιούρκας" θα ξεράσω.
Υ.Γ.: Δέχομαι μονάχα παραλληλισμούς μεταξύ Μπουμπουλίνας και Νικοπολίδη.

Anonymous said...

Βαρετά αναμασήματα που πλασάρονται σαν χιούμορ με καθυστέρηση ημερών.

Mantalena Parianos said...

ΜΟΤΟΣΑΚΟπαιδο>>
Ε! Τον Νικοπολίδη τον ξέρω κι εγώ! Είναι ο κοντούλης καραφλός σέντερ φόρ, έτσι;

ΑΝΩΝΥΜΟ >>
Ρε συ! Άνοιξε ένα blog μπας και σε πάρουμε σοβαρά.

Anonymous said...

Τώρα εσύ νομίζεις ότι κάτι έκανες.

Mantalena Parianos said...

Βρε ανώνυμε, τι κόλλημα τραβάς; Αν δεν σ' αρέσει μην ασχολείσαι και άσε τους 300 κατά μέσο όρο αναγνώστες του MantalenoBlog να φυλάττουν Θερμοπύλες (μα τι κλισαδούρες γράφω η μουρλέγκω).

Αγαπητοί μου αναγνώστες, tonight we dine in HELL!
(είναι ένα καινούριο πολύ trendy εστιατοράκι στα Μέγαρα)

χι χα χε χο

MåvяiÐåliå said...

Χα! αυτή η ατάκα μου έμεινε απ τη ταινία!

weirdo said...

'Ζούμε στην ομορφότερη χώρα τη κόσμου' (το 'λεγε κι η διαφήμιση:)
Why complain, μαντελάιν; :p
Bonjour:)

Mantalena Parianos said...

MAYRH NTALIA >>
Εννοείς το "θα δειπνήσουμε στην Κόλαση", ε?
Αν σκεφτείς τι μπορεί να περιλάμβανε το σπαρτιάτικο γεύμα, είναι απολύτως φυσιολογικό να το έβλεπαν έτσι.
:]

Πλάκα πλάκα, κι εγώ, αν ήμουν αναγκασμένη να τρώω μέλανες ζωμούς με μπόλικο σκόρδο, δεν θα το πολυσκεφτόμουν να πάρω μια χατζάρα και να αρχίσω να κόβω λαρύγγια. Από το να τρώω αυτές τις σάχλες, θα πέταγα την περικεφαλαία μου για ένα τόσο ευχάριστο και διασκεδαστικό διάλειμμα - λουτρό αίματος.

Yo


WEIRDάκι>>
καλημέρα girl

Aν εγκριθεί το Δικαστόσημο, δεν θα ξανακάνω φορολογική δήλωση.
Ζούμε στην πιο όμορφη χώρα με τους πιο "άσχημους" ανθρώπους.

Να θυμίσω ότι πέρυσήταν οι ίδιοι δικαστικοί που *ξέχασαν* να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες;
Οι ίδιοι που τώρα ζητούν κερατιάτικα 150 χιλιάδες ευρώ έκαστος; Τόσα τους λείπουν;

Τόσα μου λείπουν κι εμένα.

Η χώρα αυτή είναι αστεία και γελοία μέσα στην τραγικότητά της. Δεν έχουμε νερό να πιούμε και τα γαϊδούρια θέλουν βίλα με πισίνα / δεν έχουν τα ταμεία να δώσουν ένα κουλούρι στα γερόντια και θέλουν οι δικαστικοί αναδρομικές αυξήσεις!

Είχα ξαναγράψει γι' αυτή την υπέροχη φάρα, που ο Μητσοτάκης αν θυμάσαι τους έδινε έμμεσες αυξήσεις σε εποχές λιτότητας κάνοντάς τους τότε όλους τους διθκαστικούς υπαλλήλους "Πανεπιστημιακού επιπέδου" (αν θυμάσαι) προκειμένου ακόμη και οι χωρίς πτυχίο να τσιμπήσουν το κατι τίς τους ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.

Ο κλάδος τους είναι εμετικός.

Mantalena Parianos said...

ΟΡΙΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ


Δικαστική πλάνη. Κι όχι μια. Πολλές. 336 για την ακρίβεια. Τόσοι ήταν οι δικαστικοί λειτουργοί και εισαγγελείς που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρωμ. Κεδίκογλου, «αμέλησαν να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες για το έτος 2004».
Πλανήθηκαν οι άνθρωποι. Ξέχασαν. Τους πήρε ο ύπνος πάνω απ’ τα χαρτιά της εφορίας και νόμισαν ότι τα συμπλήρωσαν. Θα τους πάρουμε το κεφάλι;

Αμέλησαν. Αυτοί, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας ότι υπάρχουν και «εξ αμελείας» αδικήματα που τιμωρούνται. Σόρρυ, κύριε δικαστά θα λέω κι εγώ από αύριο, ΑΜΕΛΗΣΑ ότι πρέπει να έχω χρήματα για να πάρω κάτι να φάω. Έτσι πήγα και το πήρα χωρίς χρήματα. Μα, πιστέψτε με. Μέχρι προψές είχα χρήματα. Και είχα και να φάω. Σόρρυ, λέμε!

Δεν είχαν, λέει, πρόθεση. Απλώς, σκέφτηκαν ότι, να μωρέ, «αφού δεν άλλαξαν τα περιουσιακά μου στοιχεία από το 2003 μέχρι το 2004, δεν είναι και απαραίτητο να ξανακάνω δήλωση πόθεν έσχες». Σώπα. Δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι τότε που έκαναν δήλωση κάθε χρόνο, άλλαζαν και τα περιουσιακά τους κάθε χρόνο; Κάθε χρόνο αγόραζαν ένα κοτεράκι, ένα κτηματάκι, άλλαζαν αυτοκινητάκι, πέντε έξι διαμερισματάκια και δεν συμμαζεύεται; Αν είναι έτσι, ΤΟΤΕ είναι ακριβώς που υπάρχει πρόθεση: το να αποφασίσουν ξαφνικά να μην κάνουν δήλωση μια χρονιά!

Για να μη σου πω ότι αφού κι εμένα δεν αλλάζει ο μισθός μου και έχει παραμείνει στάσιμος εδώ και κάτι χρόνια, ε, ας μην κάνω κι εγώ φέτος φορολογική δήλωση. Αφού με ξέρουν στην εφορία. Ας με φορολογήσουν στάνταρντ. Κι αν τύχει και αλλάξω ρε παιδί μου φορολογική κλίμακα (λέμε τώρα) ή πιάσω την καλή, θα φροντίσω να τους ειδοποιήσω εγώ. Να μείνουν ήσυχοι.

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, διαβεβαίωσε επίσης όλους εμάς που έχουμε εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και εδώ και δέκα χρόνια περιμένουμε ακόμη να μας εκδώσουν απόφαση στην ιδιότυπη αυτή Μποτσουάνα των Βαλκανίων όπου ζούμε, «να μην ανησυχούμε για την πορεία και την απόδοση των ελληνικών δικαστηρίων. Οι δικαστές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εργάζονται αδιάκοπα, με φιλότιμο και αυτοθυσία». (Σαν κάποιον εισαγγελέα που είδαμε να κοιμάται όσο αγόρευε η υπεράσπιση; Δυστυχώς δεν μπορούσε κανείς να του πετάξει τίποτε να ξυπνήσει, γιατί θα θεωρείτο ασέβεια κατά του δικαστηρίου).

Μα, φαντάζεσαι να τιμωρούνταν με προσωρινή (έστω) αργία όλοι αυτοί οι δικαστικοί που δεν υπέβαλαν δήλωση; Θα καταλήγαμε να δικάζει η Κικίτσα η καφετζού και ο Νικόλας ο χασάπης σε λαϊκά δικαστήρια στις γειτονιές. Και δεν θα ‘ταν κι άσχημα εδώ που τα λέμε. Γιατί δεν μου το βγάζεις απ’ το μυαλό, ότι αυτοί τουλάχιστον – αν ο νόμος τους υποχρέωνε, θα υπέβαλλαν δηλώσεις πόθεν έσχες κάθε βδομάδα.

Τα συνδικάτα όμως είναι αήττητα. Τι θα κάνουν, σου λέει, θα μας βάλουν όλους φυλακή; Θα παύσουν όλο το δικαστικό σώμα; Θα βάλουν σε όλους τους ταξιτζήδες ταμειακή; Θα διώξουν κλωτσηδόν όλους τους γιατρούς που παίρνουν φακελάκι;
Όχι, κύριέ μου. Τότε ποιος θα δικάζει; Ποιος θα σου κάνει τον σωφέρ; Ποιος θα σε εγχειρίζει; Ποιος ΘΑ ΣΕ ΚΛΕΒΕΙ;
Το καλύτερο, πάντως, ο κύριος Κεδίκογλου, το άφησε για το τέλος: οι δικαστές μας δεν θα πρέπει, λέει, ούτε εκείνοι να ανησυχούν καθώς «η αυτοκάθαρση που θα συνεχιστεί στο δικαστικό σώμα και το 2006, ενισχύει τους ίδιους και το κύρος τους». Ωραία. Αφού τα τακτοποιήσαμε όλα λοιπόν, άντε να πηγαίνουμε και για ύπνο. Κι αν τα βρείτε μπαστούνια στο πώς γίνεται αυτή η έρμη η αυτοκάθαρση, ρωτήστε τους παπάδες. Αυτοί ξέρουν.

weirdo said...

Αι ριμέμπερ έβριθινγκ (μα ξεχνιούνται αυτά;;)
Το θέμα είναι ότι ΔΕΝ πρόκειται ν'αλλάξει ΠΟΤΕ και ΤΙΠΟΤΑ στο κωλοχανείο, οπότε συνεχίζεις να κάνεις 'μόκο' και να σκίζεσαι για το βασικό, μέχρι (σιγά-μην-προλάβεις/ καλά σαράντα, δηλαδή) συνταξιοδοτήσεως..
Εεε, θα το βροντοφωνάξω once more with feeling:
Ζούμε στην καλυτερότερη χώρα του κόσμου!
(μη-χε..)

Σπύρος Σεραφείμ said...

Tην εθνική υπερηφάνεια την έχουμε στο γονίδιο. Όπως έχουν οι Bραζιλιάνοι την μπάλα, οι Iταλοί το καφέ παπούτσι και οι Άγγλοι τη βασίλισσα. Kαθένας με τα προβλήματά του σ’ αυτή τη ζωή...
Το Σάββατο πάλι θα θυμηθούμε τη σημασία του να είσαι Έλληνας.Kι εμείς έχουμε αποφασίσει ότι ως λαός είμαστε ξεχωριστοί. Tελεία και έλεος μαζί...