Dec 14, 2006

MantalenoΨαρόσουπα με κοκκινόψαρο



Nιάμ. Τι μαγείρεψα πάλι η ρουφιάνα.



Τι μαγείρεψες;





Αυτό που ρουφολογάς με το σουποκούταλο, άνθρωπε. Είναι ένα σπάνιο είδος τροφής, που εμείς οι μορφωμένοι αποκαλούμε «ψαρόσουπα».


Κόφτο δούλεμα. Έτσι το ‘πα.



Το ίδιο αυτό τρόφιμο, τρόφιμε του σπιτιού μου, λιμάρη άνεργε, όταν το μαγειρεύουμε με τα χεράκια μας εμείς οι γοργονίζ, το αποκαλούμε «και γαμώ τις ψαρόσουπες».

Κάνε λίγο κράτει πια με το show off. Θα σου κάτσει κανα κόκκαλο.



Ψαρόσουπα, λέμε, Σαμάκο, ψαρόσουπααα. Ψάρωσες; Χιιι



Μωρή τρελή, ok είναι η γαμωψαρόσουπά σου, εντάξει είναι. Εϊναι ανάγκη να το διατυμπανίζεις και να το κάνεις θέμα;


Τσκ. Μου αρκεί που τη λες γαμωψαρόσουπα, την ψαροσουπίτσα μου. Το ξέρω ότι είναι και γαμώ.


Ουφ... Τι ψάρι ξεκοκαλλίζουμε;



Κοκκινόψαρο.



Φρέσκο;





Τι φρέσκο ρε Σαμ, κι είσαι και νησιώτης τρομάρα σου. Το ψάρι αυτό είναι ΑΚΕ: Ακέφαλο, Κατεψυγμένο, Εισαγόμενο.


Και πώς το λένε;



Κοκκινόψαρο, λέμεεε.



Σαν το μπαρμπούνι ένα πράγμα δηλαδή;




Ναι, εγκέφαλε του γλυκού νερού, ναι. Σαν το μπαρμπούνι και το λιθρίνι. Κοκκινόψαρα είναι κι αυτά και είναι πολύ περήφανα ψάρια you know.


Κάτι θες να πεις, τώρα δηλαδή; Κάτι πρέπει να καταλάβω;




Το μόνο που πρέπει να καταλάβεις, είναι το πιάτο σου. Και μπορείς να το καταλάβεις με την τακτική του αιφνιδιασμού. Δοκίμασε να βυθίσεις εκείνο το καροτάκι που λιμνάζει δίπλα στην πατατούλα και το ρυζάκι…

Κόψε τις μαλακίες, μωρέ. Τι θες να πεις;




…και πνίξε το ψαράκι στη μαγιονεζούλα που έχω φτιάξει παραδίπλα – δοκίμασέ τη να μου πεις πως σου φαίνεται.


Γιατί είπες ότι είναι πολύ περήφανο ψάρι το κοκκινόψαρο; Σου αντιστάθηκε; Χααα



Μη γελάς σαχλέ. Το ψάρι δεν αντιστάθηκε και ήταν νεκρό, ακίνητο και καθαρισμένο το έρμο, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι τα κοκκινόψαρα δεν ζουν σε αιχμαλωσία.

Με φώτισες τώρα. Και τι έγινε; Αφού με το που τα αιχμαλωτίζουν, τα ξεπαστρεύουν για να μπορείς να φτιάξεις εσύ την ψαρόσουπά σου.


Την ψαροσουπίτσα μου. Νιαμ.



Το 'παμε.




Βρε, αυτό που εννοώ είναι ότι δεν θα βρεις ποτέ κοκκινόψαρα ιχθυοτροφείου - αυτό σημαίνει ότι δεν ζουν στην αιχμαλωσία, όχι το «στη στεριά δεν ζει το ψάρι». Τρώγε τώρα.


Μη με ζορίζεις, Μολώχ της ψαρόσουπας. Και αφού δεν είναι ιχθυοτροφείου, από πού είναι αυτή η ψαρούκλα; Πολύ νόστιμο btw.


Εικάζω από τον Ινδικό.




Θα με πνίξεις! Χαααα … «Εικάζεις»; Τι λες ρε Μantalenoπουαρώ! Και πως το βρήκες; Το ρώτησες; Σου το είπε; Αφού λες ότι δεν είχε κεφάλι.


Ακριβώς γι’ αυτό το λέω. Επειδή δεν είχε κεφάλι. Ας εξετάσουμε τα δεδομένα όσο θα πίνουμε το λευκό κρασάκι μας. Χμ, χμ και χμ.






Ε, μη σοβαρεύεις. Θα σου εκθέσω τον ειρμό των σκέψεών μου, αναφορικά με την απουσία ψαροκέφαλου και με τo μέγεθος του ψάρακα. Το μέγεθος μετράει ΚΑΙ εδώ.


Λέγε πια, με έσκασες.



Λοιπόοοον. Έχουμε και λέμε: πρώτον, λέμε. Τόσο μεγάλα κοκκινόψαρα δεν έχουμε στην Ελλάδα. Κρατάμε αυτό το στοιχείο.


Ωραία μαγιονέζα.



Είναι επειδή έχω βάλει και λίγη κέτσαπ. Τρώγε και μη μιλάς. Άκου. Συνεχίζω.







Έτσι. Δεύτερο στοιχείο είναι ότι το κοκκινόψαρό μας δεν έχει κεφάλι. Γιατί δεν έχει κεφάλι, εεε;


Έλα τώρα που πήρες το πονηρό σου ύφος! Τα καθαρίζουν τα ψάρια γιατί δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις με το κιλό και να αγοράζεις εντόσθια, κεφάλια κ.λπ. κ.λπ.


Σωστό Σαμ, σωστό, αλλά τι γίνεται αν ΘΕΛΕΙΣ να αγοράσεις κεφάλι για την κακαβιά σου; Επιπλέον, αυτό που λες, επιτείνει τον ισχυρισμό μου ότι το κοκκινόψαρο που λούζεται στην ψαροσουπίτσα μου, προέρχεται από πολύ μακριά, από εκείνα τα μεγάλα αλιευτικά που με το που τα ψαρεύουν, τα τεμαχίζουν και τα καταψύχουν. Φιλιππίνες.

Ινδία.



Ινδικός σίγουρα, παίζει. Πολυνησία;



Και λοιπόν; Τι έγινε; Ας είναι και Σουνίτης το ψάρι, με τις πεποιθήσεις και την ιθαγένειά του θα ασχολούμαστε;


Θες άλλο κρασάκι;



Βάλε. Και εξηγήσου. Δεν καταλαβαίνω προς τι όλη αυτή η συζήτηση για το κοκκινόψαρο.


Χμ. Υπάρχει ακόμη ένα ενδεχόμενο.



Να το ακούσω. Στην υγειά σου.



Χικ.



Λέγε μωρή ανώφελη, λέγε.




Λοιπόοοον. ¨Εχω μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία, πολλά τέτοια κοκκινόψαρα, βρίσκονται συνήθως στις εκβολές των ποτάμων. Ο ψαρούκλος μας, μπορεί να μας έρχεται από το Γάγγη.

Κόφτο αμέσως. Τρώω, γυναίκα! Ο Γάγγης είναι από τα πιο βρωμερά ποτάμια που μπορείς να φανταστείς: μπίχλα, μισοκαμμένα πτώματα από τους Ινδούς που ναι μεν θέλουν να τους κάψουν παραδοσιακά τους νεκρούς τους, αλλά από την άλλη δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν όλη την ξυλεία που απαιτείται για κάτι τέτοιο… Μπλιάχ. Τι είπες τώρα!

Καλά ντε. Μπορεί να είναι και από οποιοδήποτε άλλο γάργαρο, καθαρό, ποταμάκι του γλυκού νερού. Στις εκβολές τέτοιων ποταμακίων, βρίσκονται μιλιούνια τα κοκκινόψαρα σε εκείνες τις χώρες. Θυμάσαι τι τρώγαμε εις το Πουκέτ;



Κάπως το ‘σωσες τώρα. Από Ινδία και πέρα, λοιπόν, ε;



Παρακολούθα με, άρα: τα αποκεφαλίζουν, επειδή τα κεφάλια τους είναι γεμάτα χώμα και λάσπη από τις εκβολές των ποταμών. Είναι μισοποταμόψαρα.


Ε, δεν τρώγεσαι πια.



Καλά φάε μόνο το ψαράκι.



Τώρα μάλιστα. Σε λίγο θα μου πεις και πώς το έλεγαν. Όλο τρέλες μου τσαμπουνάς.


Ψιτ... Μισούφ το έλεγαν. Το είδα στη μαγική μας σφαίρα.



Είσαι να σε κλαιν οι ρέγγες, με τη μούρλα που κουβαλάς…



Οι ρέγγες είναι άλλη ιστορία. Να τις αφήσεις ήσυχες – ρέγγες θα φάμε αύριο, αφού μυηθούν.


Σε τι πάλι;



Στη reggae. Tις έχω βάλει στο δωμάτιο με τους μπάφους να γίνουν καπνιστές με Bob Marley. Νιαμ.

__________________________________________

Ψαροσουπο-υπόκρουση

Tom Ze and Lucianna Mello - Quero Pensar
.

9 comments:

Anonymous said...

from where the redfish farts?

Mantalena Parianos said...

Δεν ξέρω. Δεν είχε κεφάλι λέμε και δεν απαντούσε σε ερωτήσεις το καημένο.
(σλουρπ)

Anonymous said...

from nowhere that's why is red....
το επιπεδο του humor εχει κατρακυλει σε επιπεδα αυλης δημοτικου και βγαλε...
Ψαροσουπα;
Μπλιαχ...

Anonymous said...

γιατι δεν αλλαζεις τα comment settings για να μην trollaρει ο καθε καμμενος;

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Attalanti said...

Όχι και Μισούφ, ρε Μανταλένα. Μου διέλυσες το παραμύθι, λέμε!

weirdo said...

Ωραία τα λέτε με τον Summy..:!
(Αλήθεια, τι προβλέπει το μενού σήμερα; :p)
Καλημέρες:)

Κοιλάκανθος said...

Καλημέρες.... λοιπόν τίποτα δεν συγκρίνεται από το να έχει πολύ κρύο έξω και να τρως καυτή ελληνική παραδοσιακή κακκαβιά, ξέρεις με τη σκορπίνα του μέσα, και γενικά όλα τα πετρόψαρα. Και νεκρούς ανασταίνει...εντάξει τα κοκκινόψαρα δε λέω αλλά είναι τουρίστες μωρέ...αν δεν έχει φάει τον ελληνικό κάβουρα και τη γαρίδα το ψάρι δεν αξίζει πολλά...:)

Mantalena Parianos said...

GKERERO762>>
Για κάποιο ανεξήγητο γαστρονομικά λόγο, λατρεύουμε την ψαρόσουπα. Τα ψαράκια σε όλες τις εκφάνσεις τους (εκτός από σούσι - που κι εκεί όμως έχουμε συναντήσει ευχάριστες γευστικές εξαιρέσεις). Τρώμε ότι κινείται και κολυμπάει στη θάλασσα, από χταπόδια και σουπιές, μέχρι καρχαρία και τορπίλες και μας αρέσει. Όχι θηλαστικά (δελφίνια , φάλαινες , για λόγους υδρόβιας αρχής - είναι πρόγονοί μας).
:)


ΑΤΤΑΛΑΝΤΙ>>
:(

Ελπίζω να σου κάνει ο Μισουφάκος... Ήταν καλό ψαράκι κατά βάθος (μέχρι τα 10 μέτρα έφτανε).


WEIRDO>>
Μακαρονάδα. Αλλά δεν θα τη φάμε, θα την παίξουμε πόλεμο. Σήμερα είμαστε καλεσμένοι σε γεύμα.
;)


ΚΟΙΛΑΚΑΝΘΕ>>
Σωστά εμίλησες - με ανάβει ο πόθος σύγκορμη για κακαβιά.
:D

καλημέρα ψαράκια