Feb 26, 2008

Η δημοσιογραφία των πωλητών


Γεια σας λαμόγια.
Κατ' αρχάς, να σας ενημερώσω ότι είμαι εκβιαστής blogger. Αν κάποιος από την άρχουσα τάξη -γιατί δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι μόνο αυτοί τα έχουν πάρει με το press - gr: πολιτικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι και δικηγόροι- αν λοιπόν, κάποιος από τη νομενκλατούρα επιθυμεί να ξεφορτωθεί καμιά 20 χιλιάδες ευρώ, ας μου αφήσει σχόλιο και θα του στείλω ανώνυμο mail γιατί τα έχω ανάγκη τα χρηματάκια.

Λοιπόοον.
Ανακάλυψαν τώρα ότι τους ενοχλεί λέει, "ο πολίτης που υβρίζει". Ρε μαλάκες, γαμημένοι, κλεφταράδες του δημόσιου χρήματος και σκουλήκια της διαπλοκής, βοϊδοκέφαλοι σκατάδες που έχετε κάνει τη χώρα μπουρδέλο, έτσι μιλάνε για σας ΔΗΜΟΣΙΩΣ όσοι πηδάτε κάθε μέρα, σε όλα τα καφενεία, τους δρόμους και τις λαϊκές της χώρας μας, παλιότομαρα. Και το ίντερνετ δημόσιος χώρος είναι. Θα συλλάβετε όλη τη χώρα, ρε;

Για να εξηγούμαστε, το press-gr δεν μου είναι συμπαθές - αλλά είναι τόση η αηδία που νιώθω όταν βλέπω τον δημοσιογράφο Χιώτη στην τηλεόραση, να χαμογελάει σαδιστικά σαν βασανιστής των SS κάθε φορά που κάποιος όπως ο κάθε καημένος Καψαμπέλης φωνάζει για τα δημοκρατικά του δικαιώματα, που μου 'ρχεται να ξεράσω.

Και εν τέλει ρε Καψαμπέλη - και όποιος άλλος είναι admin στο press-gr, αν σας κόφτει τόσο η έκφραση και η ελευθερία του λόγου, κλείστε το το γαμημένο και ανοίξτε ένα άλλο, νέο press-gr, χωρίς πολλά πολλά.
Χωρίς να απαντάτε σε mail και χωρίς να αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε για τίποτα με το να παίρνετε σβάρνα τα γαμωκάναλα - λογοδοτώντας στον κάθε άσχετο γερασμένο Πρετεντέρη, Σούρα και Χιώτη.
-"Είχατε κωδικούς για το blog;" ρωτάνε οι γκαιμπελίσκοι.
Και τι σε νοιάζει ρε μαλάκα; Με ποιο δικαίωμα ρωτάς κάτι τέτοιο δημοσίως, σκατόγερε της εξουσίας; ("Ποιο μέλλον σου ρε χούφταλο;")

Ας είναι και ο άλλος ο Παπαγιάννης. Που έχει λέει ένα από τα τρία καλύτερα μπλογκς. (Να μας το πεις, να κρίνουμε εμείς, σεμνέ και ταπεινέ ΠαπαJohn. Mε το δικό μας Καλυτερόμετρο, όχι με το δικό σου).
Άνθρωπέ μου, γιατί δεν τους λες ότι είστε όλοι μια παρεούλα, δημοσιογράφοι αηδιασμένοι και οι ίδιοι από τα μέσα στα οποία εργάζεστε επειδή δεν μπορείτε να γράψετε αυτό που πραγματικά θα θέλατε και γι' αυτό αρθρογραφείτε στο δίκτυο με ψευδώνυμα;
Μια ματιά στο press και τις αναδημοσιεύσεις του, καθώς και στα "αδελφά blogs" φωνάζει για το ποιος είναι τι.
Και αυτό δεν είναι κακό. Δεν το δικάζω, απλά θα πρέπει να ξέρετε - όπως και ο κάθε Τσαγκαρουσιάνος που σας προώθησε με συνεχή, υποβολιμιαία δημοσιεύματα περί "επιδραστικότητας", στο πιο υγιές ίσως αναγνωστικό κομμάτι - τους νέους, ότι η ασχήμια, η μπόχα και η διαπλοκή τις οποίες καταγγέλετε ή αποτελείτε μέρος είναι δικό σας παιχνίδι. Και καμία σχέση δεν έχει με τα blogs έτσι όπως τα ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι 10.000 bloggers ή επισκέπτες τους.

"Μιντιακά, ο Νο1 εχθρός της τηλεόρασης είναι το Ίντερνετ", λέει η φίλη μου η διαφημίστρια. "Γιατί όταν σερφάρεις, μπορείς να κάνεις ότιδήποτε άλλο, π.χ. ακούσεις ραδιόφωνο - αλλά δεν μπορείς να δεις τηλεόραση".
Τι 'πες τώρα, απαντάω! Κάνετε τέτοιες μετρήσεις, ορέ;
"Φυσικά. Γι' αυτό αν προσέξετε", συνεχίζει στην εμβρόντητη παρέα, "στις ειδήσεις όποτε αναφέρονται στο ίντερνετ, βγάζουν μόνο τα αρνητικά - αρνητικές ειδήσεις περί παιδεραστίας, πειρατείας μουσικής κ.λπ. Τους πονάει περισσότερο από ότι πονάει τους δημοσιογράφους των ημερήσιων φύλλων".

Κανένας δημοσιογράφος δεν θα χάσει τη δουλειά του μωρέ, της λέω κι εγώ, λόγω π.χ. του πρέζα ΤV. Σιγά τα ωά. Τα περισσότερα blogs απλώς αναπαράγουν ειδήσεις, τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα των δελτίων της tv και των παραδοσιακών μέσων - των ίδιων δηλαδή που υποτίθεται ότι αντιμάχονται. Είδες πουθενά καμία θετική είδηση; Καμία συνεντευξούλα -έστω άτσαλη, αλλά ίσως και γι' αυτό γοητευτική- με κάποιον άνθρωπο της καθημερινότητας, καμιά παρουσίαση από κάτι όμορφο που συμβαίνει πλάι μας (και δεν εννοώ "κριτική ταινίας" έλεος), αλλά να ρε παιδί μου... Να πεις, μου αρέσει πολύ το μαγαζί σου, ρε φίλε, το μπαράκι ή το εστιατόριο σου, θες να μου πεις δυο λόγια γι' αυτή τη πατζαροσαλάτα με το καρύδι που φτιάχνεις;

Σαχλαμάρες.
Γράφω σαχλαμάρες.
Κι αυτό γιατί ο κόσμος είναι αυτός που είναι - εγώ κάπως αλλιώς, όπως και πολλοί άλλοι που ξέρω. Ο κόσμος όμως ψηφίζει ακόμη Καραμανλή και εμπιστεύεται την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων.
Γι' αυτό κάποιους τους ενόχλησε το press-gr. Και αν παρατηρήσει κανείς, όσοι έκαναν αγωγές εναντίον του, είναι η ίδια συνομοταξία ανθρώπων που στοιχειώνουν και την υποόλοιπη πολιτική μας ζωή, κυριαρχώντας παντού με τη διαπλοκή τους: πολιτικοί, κυβερνητικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι της tv και του Tύπου και δικηγόροι.
Φυσικό δεν είναι;

Εσείς μπορείτε να φανταστείτε δηλαδή κανέναν άλλο εκτός από αυτούς, π.χ. έναν μουσικό, κλειδαρά ή κηπουρό, που θα τον κατηγορούσατε για διαπλοκή, ανώνυμα και με χείριστη γλώσσα, και εκείνος θα κινούσε γη και ουρανό για να σας κάνει μήνυση, αντί να σας στείλει στο γεροδιάολο;


ΥΓ.
Όχι πως έχει ανάγκη τα κλικς μου για ευρύτερη διάδοση, αλλά προσυπογράφω αυτό το post του Pitsirikoυ, κάτι που τελευταία, μου συμβαίνει ολοένα και συχνότερα.

Εικόνα by Kaltsovrako και από ένα post με την άποψη του οποίου ο Ελεύθερος Σκοπευτής μπορεί επιτέλους να συνταχθεί, αντί για τα πομπώδη μανιφέστα με τον εννιάλογο του γύφτου (sic).

.

6 comments:

The Motorcycle boy said...

Δεν ξέρω ρε παιδί μου. Θα είχα κάθε καλή διάθεση να υπερασπιστώ την ελευθερία λόγου στα μπλογκς αν αυτή υπήρχε. Αλλά:

1. Δεν είναι θέμα ελευθερίας λόγου η ελευθερία κινήσεων των δημοσιογράφων του "αποκαλυπτικού ρεπορτάζ". Και δεν πείθομαι πως ο κάθε Καψαμπέλης γράφει στο κάθε press.gr για να καταγγείλει τα κακώς κείμενα και όχι για να διαπραγματευτεί. Δεν εννοώ φυσικά τίποτα εκβιασμούς και άλλα παρόμοια ντελίρια. Εννοώ μια καλύτερη θεσούλα σε άλλο μέσο ενημέρωσης.

2. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο καθένας έχει το δικαίωμα να βρίζει τον άλλον άνευ αποδείξεων. Δεν μιλάω για το press που δεν το παρακολουθώ -μιλάω για το γενικό ξεκατίνιασμα στα μπλογκς, όπου ο καθένας λέει την παπαριά του και δεν αισθάνεται την ανάγκη να την αιτιολογήσει. Ξέρεις την απέχθειά μου για τους παπάδες π.χ. -αλλά, δεν πρόκειται να χειροκροτήσω κιόλας τον όποιο καραγκιόζη βγαίνει και ποστάρει πως ο "Χριστόδουλος ή ο Ιερώνυμος είναι πουστάρες" -έτσι στο ξεκάρφωτο. Δεν θεωρώ το βρισίδι του όχλου ελευθερία του λόγου.

3. Ποιο αποτέλεσμα έχουν να παρουσιάσουν μέχρι τώρα τα μπλογκς καταγγελίας; Τι άλλο έκανε το press από το να δίνει θέματα στους δημοσιοτραμπούκους της τηλεόρασης; Τι άλλο κάνουν αρκετοί "οργισμένοι" σαν αυτούς που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες του χοντρού να γαμάει, σχολιάζοντας "ιδού τα χάλια τους" -από το να κυνηγάνε κλικς; Εγώ αυτά βλέπω μόνο -καταγγελίες για να φανούμε εμείς και όχι καταγγελίες για να αφυπνιστεί ο κόσμος. Θυμάμαι την αντίδραση κάποιου όταν κάναμε τη διαμαρτυρία για τα αδέσποτα -"τα αδέσποτα ανήκουν σε όλους και στ΄αρχίδια μας κι εμάς" κάπως έτσι το έλεγε. Αν σε αυτή την αντίδραση βλέπεις διαφορά από την απάντηση που πήραν οι άνθρωποι εκείνοι όταν έστειλαν τα στοιχεία τους στην εκπομπή του Μάκη και εισέπραξαν άρνηση γιατί το θέμα δεν είχε "σπέρμα και αίμα" -δείξτη και σε μένα.

Κοντολογίς, δεν πάνε από λίγο -λίγο να γαμηθούν παραδίπλα οι εκκολλαπτόμενοι Μάκηδες; Δεν έχουν καμιά σχέση με τα μπλογκς που θεωρώ αντιπροσωπευτικά του είδους και δεν έχω καμιά όρεξη να βλέπω στην οθόνη του υπολογιστή την αναπαραγωγή της τηλεοπτικής κτηνωδίας.

Mantalena Parianos said...

"αυτοέκφραση ή μπλογκοφασισμός;"

Δες ένα άρθρο της Κατερίνας Σχινά σχετικά με τη "δημοσιογραφία των πολιτών", που μπορεί να σε ενδιαφέρει.

«Κάθε επάγγελμα προϋποθέτει εκπαίδευση», γράφει ο Σίγκελ, κι αυτό ισχύει τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για τον καθένα. Κανείς, μας θυμίζει, δεν θα κατέφευγε στις υπηρεσίες ενός «πολίτη-καρδιοχειρουργού».

(κλικ)

καλημέρες

ΠΡΕΖΑ TV said...

Απολαυστικο το σημερινο σου Post...Θελω να δω που θα μας βγαλει η ολη υποθεση στο τελος...
Ειμαι πολυ περιεργος...

Mantalena Parianos said...

ΜΟΤΟΣΑΚΕ >>
Κοίτα κάτι. ΚΙ εγώ θεωρώ το press-gr, σκουπιδοblog -λόγω των σχολίων και της φραστικής αισθητικής του σε πολλά posts- αλλά ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΙΜΩΘΕΙ.
Δεν ξέρω αν καταλαβαίνουμε τι επιχειρείται εδώ... Πιστεύω ότι σε ένα ελεύθερο δίκτυο, θα πρέπει ο καθένας να μπορεί να είναι όσο σκουπίδι θέλει.
Στο φινάλε, σε όποιον δεν αρέσει, ας μην το διαβάζει.

Πρέζα ΤιΒι >>
Θα ήθελα πολύ να κατανοήσω μια φορά το σκεπτικό σου, μου φαίνεσαι εντελώς αλλόκοτος και αντιφατικός μερικές φορές.
άσε που νομίζω ότι κάποιος πρέπει να σου μιλήσει για το σωστό marketing.
:D

The Motorcycle boy said...

Μανταλένα, δεν κατάλαβες. Δεν με ενδιαφέρει αν θα φιμωθεί το press γιατί:
1. Δεν είναι μπλογκ, είναι εμετική δημοσιογραφία από αυτή που πουλάνε στην τηλεόραση.
2. Δεν νομίζω πως κάποιοι δημοσιογράφοι με πρόσβαση στα ΜΜΕ ήρθαν στα μπλογκς για να πουν τις αλήθειες που κάποιοι άλλοι τους απαγορεύουν. Πιο πολύ πιστεύω πως κάποιοι αποφάσισαν να ποδηγετίσουν ή να εκμεταλλευτούν το μέσο. Ε, ας πάνε να γαμηθούν -σε καυγάδες νταβατζήδων δεν μπλέκομαι.

Mantalena Parianos said...

ΟΚ, με τη λόγική σου όμως, θα έπρεπε να πιστεύεις ότι πρέπει να φιμωθούν και όλα εκείνα τα μέσα που πραγματεύονται "κιτρινες ειδήσεις". Ή ΌΛΗ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Δεν λειτουργούν όμως έτσι τα πράγματα σε μια δημοκρατία!

Αν εκβίασαν κάποιοι, όπως λέγεται, ας διωχθούν ως εκβιαστές. Με στοιχεία όμως, όχι με διάτρητο κατηγορητήριο που αφήνει σοβαρές αμφιβολίες σκοπιμοτήτων.

Δεν ταυτίζομαι με τον τρόπο που εννοεί την λέξη "μπλόγκερ" ο Καψαμπέλης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φιμωθεί κιόλας το press-gr. Αυτό λέω.