Apr 11, 2006

Aβάδιστα


Για όσους δεν πήγαν ποτέ, όχι σχολείο αλλά ούτε από τη Σταδίου μέχρι το Σύνταγμα, ΜΜΜ είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κάθε μέρα που περνά, πείθει και περισσότερο ότι οι πολιτικοί μας on their way to the κοινοβούλιο δεν τα παίρνουν αυτά τα έρμα τα ΜΜΜ ούτε για την εμπειρία. Αν το έκαναν, όπως πράττουν συνάδελφοί τους σε άλλες χώρες, δεν θα ξένιζε κανέναν η εικόνα π.χ. του Γιακουμάτου. Και δεν εννοώ γενικώς, κύριε μου. Εννοώ οδικώς: να τον δεις ας πούμε, φάτσα κάρτα μέσα στο λεωφορείο. Πώς θα σου φαινόταν π.χ. να τον πετύχεις με καροτσάκι απ’ τη λαϊκή τίγκα στο πλευρώτους; Ή τον Ρουσόπουλο, που είναι και νέο παιδί, να εξηγεί σε μια ηλικιωμένη κυρία που βρίσκεται ο σταθμός των Πετραλώνων;

Μια φορά κι έναν καιρό, την μακρινή εκείνη εποχή που τα τρόλεϊ ήταν κίτρινα και όχι εμπριμέ, ο Μητσοτάκης –αν δεν με απατά η μνήμη μου που κάτι τέτοια τα παραχώνει με φτυαριές στο υποσυνείδητο– είχε μπει ένα πρωί σε ένα από δαύτα. Γενναία πράξη ομολογώ.
Όσοι έτυχε να βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη δουλειά τους μέσα στο ηλεκτροκίνητο κονσέρβι, παραξενεύτηκαν κατ’ αρχάς από το πώς ένας έγκριτος πολιτικός τούς έκανε την τιμή και κατόπιν άρχισαν να του γκρινιάζουν. Θα ξαναμπεί ο άνθρωπος; Όχι, βέβαια. Και δεν ξαναμπήκε (αν δεν με απατά πάλι αυτή η ρουφιάνα).

Πάει καιρός, δεν ξέρω πόσοι το θυμάστε, που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν ξαμολυθεί στις λαϊκές αγορές. Που πάτε ορέ κλεφτόπουλα; (μεταφορικώς το τελευταίο). Το τι άκουσαν, δεν περιγράφεται. «Με έχεις γεράσει πρόωρα» εκστόμισε ένα γερόντιο στην Παπαδιαμαντοπούλου λες και μέχρι χτες πίναν μαζί τσάι στις Βρυξέλλες.
«Σας είδαμε κι εσάς τους σοσιαλιστές» έλεγε κάποιος άλλος, χρησιμοποιώντας τη λέξη «σοσιαλιστές» σαν να μιλούσε για πράκτορες των κολομβιανών καρτέλ.
«Αλλού αυτά, κύριε! Τι κάνατε τόσα χρόνια;» ρώτησε -ρητορικώς υποθέτω- ένας ευπροσήγορος κύριος τον Πρωτόπαππα. Τι λες να έκαναν, άνθρωπέ μου; Ότι θα κάνουν όλοι πολιτικοί μας ανεξαιρέτως ΚΑΙ στο μέλλον: θα στέλνουν άλλους να τους ψωνίσουν (εξαιρείται εκείνος ο φιλόπονος νοικοκυραίος, ο Κίμων Κουλούρης) και θα κινούνται με limo.


Το κόλπο κατά τη γνώμη μου, είναι να μην τους δίνεις σημασία. Θα δεις ας πούμε τον πολιτικό που ψήφισες στο μετρό και θα του ζητήσεις τα ρέστα; Μεταξύ μας, πιο πολλές πιθανότητες έχεις να σου ζητήσει εκείνος ψιλά, για να μην μπαίνει και στον κόπο να στα παίρνει με έμμεσους φόρους. Μη δίνεις σημασία λοιπόν. Δεν πα να φτάσει να ρωτάει όπως οι επαίτες «μπορώ να έχω την προσοχή σας παρακαλώ;» -τίποτα εσύ. Αδιαφόρησε. Κάνε πως διαβάζεις την εφημερίδα του διπλανού σου (στην ανάγκη, πάρτη του απ’ τα χέρια). Κάνε πως κοιτάς απ’ το παράθυρο. Πες τίποτε σαλεμένο του στυλ «εγώ το θέλω καλοψημένο» μπας και σε αφήσει ήσυχο.

Αν αδιαφορήσουμε όλοι μαζί, έχουμε βάσιμες πιθανότητες λίαν συντόμως να μην τους βλέπουμε στα δελτία στην τηλεόραση. Μοναδική εξαίρεση είναι εκείνη η εκπομπή με τις κρυφές κάμερες, αλλά κι αυτός ο χριστιανός, πόσες από δαύτες να έχει κρυμμένες; Πολλές, φοβάμαι. Για την ακρίβεια, πρέπει να έχει τόσες κάμερες στο μανίκι, ώστε απορώ πώς δεν τον προσέλαβε ποτέ o άλλοτε “camera man” της κυβέρνησης, ο Βουλγαράκης, που τόσο κοβόταν για την τηλε-ασφάλειά μας.

Και μια που έγραψα «ασφάλεια», εκείνο το Ζέπελιν τι έχει απογίνει; Είναι κάπου ξεφούσκωτο ή το πήρε ο άνεμος γι’ άλλη γη κι άλλα μέρη; Αν πάντως το ’χουμε ακόμα σε κανένα υπόγειο ολυμπιακών προδιαγραφών, προτείνω να φουσκωθεί πάραυτα με αέρα κοπανιστό και να διατεθεί στους βουλευτές. Στη Βουλή δεν λένε ποτέ όχι στις έξτρα παροχές. Ας κινούνται, λοιπόν, με αυτό οι πολιτικοί μας. Όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά. Κι ας μας βλέπουν αφ’ υψηλού.

8 comments:

Anastasia Konstantakatou said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anastasia Konstantakatou said...

Το γιατι οι πολιτικοι μας και αλλες εξεχουσες προσωπικοτητες απεχουν απο τα ΜΜΜ (σε αντιθεση με τα ΜΜΕ) δεν δυναμαι να εξηγησω καθώς εδώ και καιρο δε ζω μεσα στα κεφαλια αλλων. Ενδεχομενως ωστοσο αυτη η κινηση να ειναι σκοπιμη: μπορει να φανταστει κανεις το κομφουζιο που θα προκαλουσε ενας πολιτικος στο τρολευ, ενας τραγουδιστής (ακομα και ο εκκολαπτομενος) στο μετρο ή μια ΤV persona στην "λαική" (χαχα) αγορά;;

Οι μισοί τον τρώνε με τα μάτια, οι υπολοιποι (οι πιο θαραλεοι) των πασπατευουν σαν να ειναι απο αλλο πλανητη. 2 τα πιθανα σεναρια: αν το προσωπο ειναι αγαπητο, καταλαβαινει ο Σουηδος τουριστας (και αυτος επιβατης του τρολευ) οτι συνανατα ενα ημιθεο στην αρχαια ελλαδα-- αλλα γρηγορα τα φλας, τα κινητα κλπ τον προσγειώνουν στον 21ο αι.
Αν παλι οι επιθετικες χειρονομιες και οι πολεμικοι αλαλαγμοι υπερισχυουν καταλαβαινει ο Σουηδος τουριστας μας οτι προκειται για καποιον θανασιμο εχθρο, και καθώς βγαινει αρον-αρον για να σωθεί μενει με την απορια...

Φυσικα δεν κατακρινω την εξωστρεφεια του Ελληνα, εκφανση της οποιας μπορει να θεωρηθει αυτη η συμπεριφορα από πολλούς. Υπάρχει ωστοσο μια στοιχειώδης διαφορα μεταξύ εκδηλωτικοτητας και υστεριας. (Προσωπικά θεωρώ οτι αυτή η μη υγιής συμπεριφορά δεν εξηγειται ούτε πολιτισμικά καθως το "είδωλο" ειναι αυτο που μαγνητιζει και τιποτα παραπανω)

Σε μια εποχή ωστοσο που τα 15 λεπτα δημοσιοτητας εχουν γινει θεσμος, που οι γονεις (...) αγοραζουν αρκουδακια για να τα πανε οικογενειακως στο "λαιβ" της καλλιτεχνικής ακαδημιας καταλαβαινει κανεις οτι ο δρομος μεχρι την αποδεσμευση μας ειναι απλα πολύ μακρύς.

Έως τοτε οι υπολοιποι παρακαλεισθε, θερμα, να μην κανετε την παρουσια σας αισθητη παρα μονο αν ειναι ακρως απαραιτητο: στο χειρουργειο, στη ληστεια, στο σεισμο και σε αλλα αναλογου φυσης εκτακτα περιστατικα. Επειδη δεν θα σας θυμομαστε όμως αρκουμαστε να σας αποκαλεσουμε "αφανεις ηρωες" χάριν συντομιας. You made it. Για μια μερα ανηκετε στο πανθεον.

Anonymous said...

.. όχι, όχι - διαφωνώ. Οι άνθρωποι έχουν και κάποιες ευαισθησίες. Δηλαδή, εάν αρχίσουν να κάνουν χρήση των ΜεΜαΜε, τι θα απογίνουν μετά οι σωφέρ των μερτσεντών; Έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία; Και πώς θα σέρνουν μαζί τους τους σεκιουριτάδες στη γραμμή Πειραιάς-Κηφισιά; Θα προκληθεί πανικός..!

Νομίζω πως εάν επιθυμούμε ένα τετ-α-τετ με κάποιον φερέλπιδα πολιτικό μας, ούτε το τρόλευ είναι λύση (και -άσχετο- ουχί το σούπερ μάρκετ). Κάλλιο να ξεροσταλιάσουμε έξω από κανένα Υπουργείο. Εκεί γύρω στις 10 το πρωί ή λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (για καφέ δεν πάνε;). Άσε που μπορεί να είσαι και κωλόφαρδος και να σε shootάρει και καμιά τηλεοπτική κάμερα, οπότε σου 'φεξε. You can be hero for just one day..

A, συμπληρωματικά (κι εφόσον έχουμε πάρει το θέμα πατριωτικά)μπορούμε την ημέρα του Πάσχα να κάνουμε και την εκδρομούλα μας προς το Καστρί: πριν το τζόκινγκ ο Γιωργάκης με χαρά και γενναιοδωρία θα μας προσφέρει κόκκινα αυγά για τσούγκρισμα.
Ή μπορούμε να ξεχυθούμε με τα ποδήλατα στους δρόμους την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (θυμάστε πότε πέφτει;). Ε, εκεί ίσως φανούμε πιο τυχεροί.. (ήγκηκεν, γαρ, η ώρα των δημοτικών..!)

(Για να επανέλθω -έχω ξεφύγει πάλι, αφήστε τους αυτούς να κυκλοφορούν.. αβάδιστα κι εμάς να συνεχίσουμε να στοιβαζόμαστε σαν τα ποντίκια στα μουμουμου. Δείτε (ή και δέστε/yours/, αν θέλετε) τη θετική πλευρά :εμείς μπορεί να αναπτύξουμε λίγο και το πεδίο επαφών μας (είναι η σύγχρονη αποτελεσματική μέθοδος για PR). Αυτοί θα παραμείνουν μαγκούφηδες και δυστυχείς.. (μα τι συγκίνηση πρωί-πρωί, μάλλον δεν μ'εχει πιάσει ο καφές ακόμα..)

- ΜΜΜ, μούρλιααα..! (δικό σας..)
Weirdo

πι-ες: Νομίζω είναι εμφανές, το πόσο μας έχετε επηρεάσει..

Mantalena Parianos said...

Γουίρδο:
Δεν προτιμάς το "Αβάδιστα" από το "ΜΜΜ=Μούρλια";

Αναστασία:
θα απαντήσω ευθύς μόλις εντρυφήσω στην μικρή πραγματεία που μου commentάρεις, φιλότιμη μου αναγνώστρια!
Μουτς

Mantalena Parianos said...

Αναστασία:

"μπορει να φανταστει κανεις το κομφουζιο που θα προκαλουσε ενας πολιτικος στο τρολευ, ενας τραγουδιστής (ακομα και ο εκκολαπτομενος) στο μετρο ή μια ΤV persona στην "λαική" (χαχα) αγορά;"
1. Ένας πολιτικός στο τρόλεϊ είναι η χειρότερη αρχή για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.
2. Ένας τραγουδίστής; ΤΙ τραγουδιστής; Αυτοί κοιμούνται μέχρι αργά (το ξενύχτι βλέπεις).
3. Τι Βι περσόνα; Ο Χατζηνικολάου ας πούμε; Θα αστειεύεσαι...


"Υπάρχει ωστοσο μια στοιχειώδης διαφορα μεταξύ εκδηλωτικοτητας και υστεριας."
Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο "εσωτερικευμένη υστερία"; (ρώτα έναν ψυχαναλυτή)

"τα 15 λεπτα δημοσιοτητας εχουν γινει θεσμος"
15 λεπτά είναι μια μέση διαδρομή με τα ΜΜΜ (δεν αντέχεται περισσότερο)

Κι όσο σκέφτομαι ότι σε άλλες (πολιτισμένες) χώρες, ο τροχαίος μπορεί ακόμη και να κόψει κλήση σε πρωθυπουργικό αυτοκίνητο για παράνομη στάθμευση, με πιάνει μελαγχολία...

Anastasia Konstantakatou said...

Όπως καλα ξέρουμε και οι δυο αυτα (τα περι προσωπικοτητων και τρολευ) ειναι σεναρια επιστ. φαντασιας, καθώς και πρωι να ξυπνουσε ο τραγουδιστης δεν θα πηγαινει και ακομα και αν επιζητουσαμε τον πολιτικο (με τις βλαβερες συνεπειες) παλι δεν θα γινοταν. Για αυτο και μιλαμε υποθετικά - for the sake of discussion! Οσον αφορα την εσωτερικευμενη υστερια, ενδιαφερον και πολυ πιθανον, διοτι τοση παρακρουση πώς να την ερμηνευσεις; Τα 15 λεπτά πηγαινανε στα ΜΜΕ οχι στα ΜΜΜ.

Αλλα περα απο τους επιμερους σχολιασμούς, η ιδεα παραμενει η ιδια: στην Ελλαδα δοξαζουμε το "φαινεσθαι", το image, το status κλπ σε βαθμό που δημιουργουμε απο μονοι μας κοινωνικες διαφοροποιησεις κλπ Και φυσικά δεν υποστηριζω οτι για ολα φταιμε ο κοσμος και οι πολιτικοι κλπ ειναι αγγελουδια αλλά καθε φορά που σε πιανει μελαγχολια -σκεπτομενη τι συμβαινει σε αλλες χωρες- μη ξεχνας και τους ανθρώπους που την κατοικουν.

Anastasia Konstantakatou said...

ουφφφ τι κριμα να μην ειμαι στην Ελλαδα, ακουσα μολις σε μια διαφημιση οτι αν πας στ Χ μερος "θα δεις την Δ.Βανδη σε αποσταση αναπνοής...". Μανταλενα θα πας για εμενα; Η φιλοτιμη σου αναγνωστρια.

Mantalena Parianos said...

Aναστασία μου, η Ελλάδα δεν είναι σαν άλλες χώρες όπου μπορεί π.χ. να τα πίνεις με τον Paul Weller (μου έχει συμβεί) ή την Kate Moss (επίσης) και να απορείς πώς γίνεται να μην σε αντιμετωπίζουν σαν τον έσχατο των εσχάτων. Εδώ, οι έσχατοι των εσχάτων σε αντιμετωπίζουν προτάσσοντας τους σωματοφύλακές τους...
Που φοιτείς/ζεις/περνάς καλά; Εννοώ που ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ; Που βρίσκεσαι και postάρεις στα αγγλικά;