Oct 3, 2008

SOS για τον Ηριδανό



This video is part of a campaign to free the ancient river Iridanos, thought dead but found surprisingly alive, under the city. The petition:http://www.petitiononline.com/m
The blog (In Greek mostly):
http://eridanos-river.blogspot.com/

We want to preserve Iridanos, the ancient stream of Athens, open and accessible to citizens and not turn it into a glass-covered exhibit.
Keep the river alive as part of the historic Monastiraki square in the heart of Athens.
Reveal the hidden water to become highlight of our city.
Preserve the dynamic relation of time and space between the river and urban environment.

Athenians and visitors should be able to experience the waterWe want to rehabilitate as much as we can the relationship between the metropolis and its natural landscape.
The decision of the Central Archaeological Council (to "protect" Iridanos with a glass cover) should ba reviesedWe want a living city, not a stale museum.

.

5 comments:

Mantalena Parianos said...

Νέο τμήμα του Ηριδανού αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο στην πλατεία στο Μοναστηράκι όταν τμήμα της πλατείας καταβυθίστηκε, έπειτα από βροχή εξαιτίας των έργων που είχαν αρχίσει για την διαμόρφωση τα πλατείας.
Η εγκιβωτισμένη κοίτη είναι σπάνιο δείγμα υδραυλικής τεχνολογίας έχει γίνει σε τρεις κατασκευαστικές φάσεις με μαρμάρινες η πλίνθινες πλάκες, θολωτή κατασκευή σε σχήμα καμάρας και με πλίνθους σε οξυκόρυφη διάταξη
Από τους μελετητές έγινε η πρόταση να μείνει ανοιχτό το σκάμμα και να γίνει ανοιχτή διαμόρφωση, ώστε ο Ηριδανός να είναι ορατός και να ακούγεται από το ύψος της πλατείας επίσης να είναι επισκέψιμος με σκάλα που θα οδηγεί στο βάθος.
Το Κ. Α.Σ. που συνεδρίασε τον Ιούλιο 2008 αποφάσισε ο Ηριδανός να καλυφθεί με κεκλυμένο γυαλί (απόφαση η οποία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα).
Το άνοιγμα στην πλατεία έχει ακανόνιστο πολυγωνικό σχήμα, 6 μ βάθος έκταση 60 τμ . Υπάρχει διαρκής και άφθονη ροή νερού όλο το χρόνο μέση παροχή 25 κ.μ. ανά ώρα δηλ.600 κυβικά την ημέρα που αυξάνεται κατά πολύ την περίοδο των βροχοπτώσεων.
Ο αγώνας για τη διάσωσή του έχει σχέση με τη διάσωση των αρχαιολογικών χώρων και την ένταξή τους στη ζωή της πόλης.
Επιθυμούμε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην υπόθεση της αειφορίας της πόλης.
Να παραμείνει ανοιχτό σε αυτό το σημείο ώστε ο κάτοικος και ο επισκέπτης να έχει την εμπειρία του ποταμού, ως μια αρχή ανάδειξης και των υπολοίπων τμημάτων του.
Μέσα από χαρτογραφήσεις να είναι κατανοητή η διαδρομή του στη Αθήνα.
Ανάδειξη του ποταμού σημαίνει ανάδειξη της αδιάκοπης ροής του .

Antipariafwni said...

:-) Wraio Blog

thas said...

Open up the potamaki, reee...

Mantalena Parianos said...

ΑΝτιπάρια φωνή >>

θενξ πατριώτη


ΤΗΑΣ >>

ΘΑ το ανοίξουν και μακάρι να μην το βρωμίζουμε και το ξαναφάει το μαύρο σκοτάδι, αν και δεν αισιοδοξώ ιδιαίτερα...

Giannis Kafatos said...

πολύ καλή πρωτοβουλία, βίντεο! ειλικρινά ευχαριστώ για την ενημέρωση!!!
θα το ψάξω μπας και καταφέρω να το περάσω και στην ενημέρωση που δουλεύω κι εγώ!!!
καλημέρα
www.u-hoo.gr/gianniskafatos