Jul 29, 2008

Προς ματαίωση το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ


Όπως επί Πασόκ, όταν άνευ λόγου και αιτίας έπαυσε το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ της Πάτρας (έλλειψη κονδυλίων είναι συνήθως η επίσημη δικαιολογία - όχι ΑΙΤΙΟλογία, σε αυτή τη χώρα που τα τριχίλιαρα ευρίσκονται εν μια νυκτί και οι μίζες σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας),
έτσι και τώρα, οδεύει ολοταχώς προς ματαίωση το 13ο Φεστιβάλ Κόμικς που διοργανώνει στην Τεχνόπολη κάθε χρόνο το περιοδικό Βαβέλ.

Το Φεστιβαλάκι αυτό που κατέληξε ύστερα από τόσα χρόνια να είναι διεθνές και αναγνωρίσιμο, με προσκεκλημένους και συναυλίες, μάλλον θα μας αποχαιρετήσει οριστικά.

Όσο κι αν ρωτάει ο Περικλής Κοροβέσης...
Με τα χρήματα που διαθέτει ο κάθε αλογοσκούφης για τον πολιτισμό, όχι να δημιουργήσεις νέους θεσμούς δεν γίνεται, αλλά ούτε να συντηρήσεις του υπάρχοντες.
Βέβαια, θα μου πεις, τι σχέση έχουν ο Καραμανλής, ο Βουλγαράκης, ο Λιάπης και οι λοιποί Υπ.Πο. με τον πολιτισμό...
Σωστό κι αυτό.


Οι Mantalenoφωτογραφίες είναι από το περασμένο φεστιβάλ στον Τεχνοχώρο.

Και εδώ, μια συζητήσιμη ένσταση από τον Σπύρο Δερβενιώτη.

.

4 comments:

The Motorcycle boy said...

Δίκιο μου μοιάζει να έχει ο Δερβενιώτης. Όποιος ζει με επιχορηγήσεις, πεθαίνει έξω από τα υπουργικά γραφεία.
Κι όποιος περιμένει από τους Λιάπηδες να δώσουν λεφτά για φεστιβάλ κόμιξ είναι τουλάχιστον αδαής.
Νομίζω πως αν προσπαθούσαν να στήσουν το φεστιβάλ μόνοι τους οι άνθρωποι της Βαβέλ, κάτι θα κατάφερναν, ακόμα και με κάποιο αξιοπρεπές εισιτήριο.

rose said...

πρόταση να συνοδεψει τον Τσιπρα η Τζεσικα Ραμπιτ σε επίσκεψη διαμαρτυρίας στο Υπουργείο !

Mantalena Parianos said...

MOTOSAKE >>
Εγώ πάλι, το συζητάω. Γιατί επί της ουσίας έχει δικιο, "δεν μπορείς να ζητάς από το κράτος να επιδοτεί μια πανκ συναυλία", ΟΚ.
Αλλά εδώ δεν τίθεται ζήτημα ουσιας της έκρασης αλλά ουσίας της λειτουργίας της πολιτείας: όταν επιδοτούνται της ας πούμε *αντίθετης κουλτούρας* πράγματα, θεατρικά και ευτελείς επιθεωρήσεις, γιατί όχι και ένα διεθνές φεστιβάλ κόμικς - το μοναδικό της πόλης εξάλλου;

Στο κάτω κάτω, από τα δικά μας χρήματα επιδοτούνται όλοι, λίγη πολυφωνία, δεν νομίζω ότι βλάπτει.

Last but not least, σε μια δημοκρατία όπως ιδανικά θα ήθελα να πιστεύω, ο πολιτισμός θα έπρεπε να χρήσει προστασίας από όλους (ΚΑΙ από μια δημοκρατική κυβέρνηση).
Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει συγκεκριμένα στο εξωτερικό με εκθέσεις κόμικς όπως π.χ. της Ανγκουλέμ, κάτι μου λέει όμως ότι οι Βέλγοι ας πούμε, θεωρούν τον Ερζέ μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και αν υπήρχε ένα επιδοτούμενο φεστιβάλ κόμικς, ΚΑΝΕΙΣ δεν θα ενίστατο επειδή σε αυτό θα φιλοξενούνταν σχεδιαστές - δημιουργοί όπως ο "ανατρεπτικοί" Βολινσκί ή ο Ρεισερ...

Δεν συμφωνώ με τον Σπύρο.

The Motorcycle boy said...

Κατά πρώτον, έχω μια διαφωνία σχετικά με την "αντίθετη κουλτούρα" την οποία επιδοτεί το κράτος. Εννοώ πως μια κυβέρνηση που πουλάει επίφαση αριστερισμού, ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ (λόγω υπεράσπισης του προφίλ της) να επιδοτήσει σε ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ την "αντίθετη κουλτούρα". Όμως μια Δεξιά κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες αναστολές. Θα επιδοτήσει Σεφερλή και Ψάλτη -τελεία και παύλα.

Σαφώς, αν δούμε το θέμα δεοντολογικά, θα έπρεπε τα χρήματά μας να πηγαίνουν και σε επιδοτήσεις καλλιτεχνικών προϊόντων -συμφωνώ.

Αλλά η δημοκρατία που επιδοτεί με τα μεγαλύτερα ποσά την πολιτιστική παραγωγή είναι, δυστυχώς, η Κούβα και βάλε-βγάλε εισαγωγικά αν θέλεις.

Οι Βέλγοι και οι Γάλλοι που αναφέρεις, σαφώς επιδοτούν τα κόμιξ και έχουν εντάξει στο πολιτιστικό τους δυναμικό τον Ρεϊζέρ, ας πούμε. Αλλά εκεί υπάρχει η λογική του προσπορισμού κέρδους -πουλάνε Ρεϊζέρ και κονομάνε ακόμα και σε κρατικό επίπεδο. Άντε να το πεις αυτό στους δικούς μας! Οι κρατικοί θα ξεκαρδιστούν στα γέλια και οι καλλιτέχνες θα σκίσουν τα καλσόν τους από αηδία!